Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Da bi bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, mogao da postane predsednik uprkos svemu? Seks zabave, osuda za poresku prevaru, dugačak spisak skandala, očigledno neće sprečiti Berluskonija da okuša sreću i da svoju karijeru kruniše još jednom bitnom funkcijom, kada će pokušati da postane šef države u januaru.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je moj san“, kaže Antonio Tajani, koji je 1993. godine zajedno sa Berluskonijem osnovao partiju desnog centra „Snaga Italije“, a danas je njen predsednik.

Biznis, fudbal i politika

U sedištu stranke ispod nasmejanih slika mlađeg Belruskonija pored reči „poštenje,iskustvo, mudrost“, on govori o usponu čoveka kojeg odane pristalice zovu „Vitez“, prenosi BBC.

„Berluskoni je lider kao preduzetnik, lider u fudbalskom sekturu kao vlasnik Milana, jedan od najvažnijih političara u istoriji moje zemlje, koji je vredno radio u korist transatlanskih odnosa“, objašnjava on.

Foto: EPA-EFE/LUIGI SALSINI

Politika dostignuća bivšeg premijera zasenjena je njegovim brojnim krivičnim prijavama – iako se jedina presuda protiv njega odnosila na poreske prevare – i njegovim zloglasnim seks zabavama, koje je nazivao „bunga-bunga“ žurke i na kojima su se pojavljivale devojke koje je promovisao.

Poništena je njegova presuda za plaćanje za seks maloletnoj Marokanki, zvanoj „Rubi, kradljivica srca“, iako se i dalje suočava sa dve optužbe za podmićivanje svedoka da ćute.

Dakle da li on, ima moralnih kvaliteta da preuzme najvišu funkciju u zemlji?

„O ovome ima mnogo bla, bla, bla“, odgovara Berluskonijev lojalista. „Ovo nije slika koju orgranizuju levičarske stranke, novine i sudije“.

Foto: EPA-EFE/ANDREA FASANI

„Najprogonjeniji čovek“

To što se „Vitez“ ozbiljno razmatra da bude kanditat desnice za poziciju predsednika u velikoj meri se svodi na raširenu percepciju među Italijanima da je pravosuđe dugo bilo snažno politizovano i da je među njegovim pristalicama, Berluskoni bio žrtva.

„Ja sam najviše proganjan od strane tužilaca u istoriji sveta“, rekao je on jednom prilikom.

Ali pored njegovih beskrajnih pravnih nevolja, njegovi gafovi su doprineli osećaju strašne neprikladnosti među njegovim klevetnicima.

Od nazivanja Baraka Obame „mladim, zgodnim i preplanulim“, do izgovaranja rečenice „bolje je voleti lepe žene nego biti gej“, njegova populistička retorika tokom decenija podjednako je zabavljala i užasavala ljude.

Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

„Naravno da su neke rečenice bila sramotne“, kaže Lia Kuartapele, poslanica iz Demokratske partije levog centra, pažljivo birajući reči.

„Ali mi smo se suprotstavili mimo skandala. Oni su bili ono što je pogodilo maštu, posebno u inostranstvu, ali smo mu se suprotstavili na osnovu onoga što nije radio prave stvari za zemlu – ali je radio mnogo toga za svoje interese“, ističe ona.

Gospođa Kuartapele se takođe žali na neke od njegovih ideja o ženskim pitanjima kao što je predlaganje da žene ostanu kod kuće kao domaćice.

„Njegovo postavljanje rizikuje da bude veliki autogol za desno krilo, zanemarujući potencijalnu reakciju. Italiji je potrebno nešto drugačije od koraka nazad u prošlost“, dodaje ona.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Ali godine i politička dugovečnost jedva da su prepreka u zemliji u kojoj lideli od politike do biznisa retko odišu mladalačkom dinamikom.

Čak i tako zar ne bi to što bi napunuo 92 godine na kraju svog mandata, učinilo Berluskonija prestarim.

Tajani odgovara kratko: „Pogledajte kraljicu Elizabetu“.

„Problem nisu godine, već um. Silvio Berluskoni nije samo prošlost, on je i sadašnjost. Od 1994. do danas 2021. godine, on je i dalje u centru politčke debate posle mnogo, mnogo napada. To je pobeda za njega“, ističe on.

Bilo za ili protiv, postoji široko rasprostranjen konsenzus da je Silvio Berluskoni bio fundamentalan u savremenoj italijanskoj politici: telefonski, populistički, poslovni mogul koji je prethodio Donaldu Trampu više od dve decenije.

„Berluskoni je izuzetna ličnost, veoma kontroverzna ali i važna i traži ne baš osvetu, već da bude rehabilitovan“, kaže profesor Đovani Orsina sa rimskog univerziteta LUISS.

„On želi da zemlja prihvati da je on bio državnik, a ne osuđenik“, dodaje.

Foto:EPA-EFE/PASQUALE BOVE

Pitanje je samo da li on gaji predsedničke ambicije za svoje dobro ili za dobro Italije.

U očima gospodina Berluskonija dve stvari su jedna te ista, smatra profesor Orsina.

Život Silvija Berluskonija često je odražavao sapunice koje su njegovi TV kanali prvi put doneli iz SAD u Italiju.

Igrao je uloge heroja i preživelog, pa će možda njegova poslednja scena biti klinac koji se vraća. Đovani Orsina smatra da Berluskonija nikada ne treba potcenjivati.

„On je čovek nemogućeg“, zaključuje Orsina.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare