Majmunske boginje Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori potvrđen je danas drugi slučaj majmunskih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Navodi se da ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja.

„Sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe, obaveštene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, naveli su iz IJZ.

Majmunske boginje obično počinju povišenom telesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dve do četiri nedelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)