Avganistan Kabul napad
Kabul bolnica Foto:Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan/Marcus Yam/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svet su obišle fotografije nastale nakog bombaških samoubilačkim napadima izvedenim u blizini aerodroma u Kabulu u kojima je stradalo najmanje 110 osoba. Među žrtvama je i 13 američkih vojnika, ali i mnogo dece. Poslednje informacije kažu da je povređeno je najmanje 140 Avganistanaca i 18 vojnika SAD. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Pročitajte još:

Dogodilo se najmanje šest ekslozija. Najsmrtnosnije bile su prve dve eksplozije na ulazu u aerodrom, a potom je usledila eksplozija oko tri kilometra od aerodroma, da bi nakon toga odjeknule još najmanje tri.

Američki komandanti su u pripravnosti zbog mogućih novih napada Islamske države, uključujući potencijalnih raketa ili bomba vozila na čijem udaru bi bio aerodrom u Kabulu, izjavio je načelnik Centralne komande američke vojske Frenk Mekenzi.

„Činimo sve što možemo da budemo spremni“, izjavio je general Mekenzi, u trenutku kada američke snage žure da završe sa povlačenjem iz Avganistana, prenosi BBC.

Avganistan Kabul napad Avganistan Kabul napad
Avganistan Kabul napad Avganistan Kabul napad

Žrtve napada bila su i deca, ali za sada, nije poznat broj poginulih i povređenih među najmlađima koji su sa svojim roditeljima čekali na evakuaciju na aerodromu. Jedna prevodilac iz Avganistana podelio je sa CBS mrežom potresnu ispovest o tome kako je pokušao da spasi jednu avganistansku devojčicu, ali nije uspeo.

„Video sam devojčicu i uzeo sam je u ruke. Odveo sam je u bolnicu, ali umrla mi je na rukama. Ovo što se sada dešava je jako potresno. Cela zemlja se raspada…“, emoitivno je kazao prevodilac.

BONUS VIDEO: Hiljade u redovima čekaju na spas – avioni lete i dan i noć

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar