Frans Timermans Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da je Holanđanin Frans Timermans (Timmermans) podneo ostavku sa funkcije potpredsednika EK zaduženog za Zeleni pakt pošto je imenovan kao nosilac liste saveza levice na predstojećim parlamentarnim izborima u Holandiji.

Njegovo mesto će privremeno biti povereno drugom potpredsedniku EK, Slovaku Marošu Šefčoviču, „do imenovanja novog člana iz Holandije“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas je saopšteno da će Timermans predvoditi socijaldemokratsko-zelenu listu na vanrednim parlamentarnim izborima u Holandiji na jesen i zbog toga napušta funkciju u EK u pokušaju da postane holandski premijer.

„Frans Timermans je izabran za lidera liste socijaldemokrata i zelenih za parlamentarne izbore 22. novembra 2023. godine“, navodi se danas u saopštenju Zelene stranke.

Timermans (62) se nada da će naslediti Marka Rutea (Rutte), odlazećeg premijera koji je bio na vlasti 13 godina, što je rekordna dugovečnost u političkoj istoriji Holandije. Rute je rekao da će napustiti politiku posle izbora.

Timermans predvodi savez Laburističke partije levog centra, koja je u Evropskom parlamentu članica političke grupe socijalista i demokrata, i Zelene levice, koja je deo evropske političke grupe Zeleni/EFA.

Timermans je kao izvršni potpredsednik EK bio zadužen za Evropski zeleni dogovor i klimatsku akciju, a od 2012. do 2014. bio je šef holandske diplomatije.

***

BONUS VIDEO: Još jedna recka na evropskom putu Srbije: Novo neusklađivanje Beograda sa Briselom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar