Foto: EPA-EFE/DEMIROREN NEWS AGENCY

Nakon zemljotresa jačine skoro sedam stepeni, područje Turske i Grčke treslo se još 84 puta, od kojih je 16 bilo jače od četiri stepena, izveštava Si-En-En Turk. Nakon razornog zemljotresa mesta na obali našla su se na udaru cunamija.

Najvise su pogođeni Izmir u Turskoj i ostrvo Samos u Grčkoj.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopštilo je da je poginulo najmanjre dvanaest ljudi, iz ruševina spaseno 70, a povređeno više od 400 građana.

Ekipe za spasavanje nastavljaju potragu za preživelima u ruševinama 12 zgrada u Izmiru.

Društvenim mrežama kruže snimci srušene zgrade u Izmiru, koja je pala u trenu, kao kula od karata.

Takođe, izdato je upozorenje za cunami, a zasad je poznato da je plimni talas pogodio grad Seferhisar u pokrajini Izmir, te Vati na grčkom ostrvu Samosu.

Snimke iz Seferhisara koje se objavljuju na društvenim mrežama, prikazuju bujice na ulicama. Plimni talas silovitom snagom nosi stvari koje su se zatekle na ulici.

Grčku obalu pogodio je manji cunami koji je poplavio rivu i ugostiteljske objekte, ali nije ni blizu bio snažan poput onoga na turskoj obali. Upozorenje za cunami još uvek je na snazi.

Potresi su česti u Turskoj. U potresu u Izmiru 1999. poginulo je oko 17.000 ljudi.

 

Na grčkom ostrvu Samos pronađena su tela dvoje tinejdžera. Smrt dečaka i devojčice potvrđena je nakon što su pronađeni ispod srušenog zida.

Prvi, najjači zemljotres osetili su i građani Istanbula.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oglasio se na Tviteru.

„Sva sredstva kojima raspolaže naša država, kao i mi, smo uz građane pogođene zemljotresom. Poduzeli smo akcije da počnemo potrebne obnove u regiji u saradnji sa svim relevantnim institucijama i ministrima“, napisao je Erdogan i poručio Izmiru da „ozdravi brzo“.

Premijer Grčke Kiriakos Micotakis nazvao je Erdogana izrazivši mu saučešće zbog tragedije.

„Kakve god bile naše razlike, ovo su vremena kada treba da budemo zajedno“, napisao je Micoteakis na Tviteru.

U poslednje vreme tenzije između ove dve države bile su povišene zbog prava na područja u istočnom Mediteranu za koja se smatra da su bogata prirodnim resursima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar