Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Vlasti Venecuele koje predvodi Nikolas Maduro su u nastojanju da se poprave odnosi sa administracijom Džozefa Bajdena u vreme ruskog rata sa Ukrajinom oslobodile dvojicu Amerikanaca iz zatvora, a jedan od njih je, kako je saopštila sinoć Bela kuća, direktor naftne komanije koji je bio zatvoren više od četiri godine.

Gustavo Kardenas oslobodjen je posle tajnog vikend sastaka sa visokim zvaničnicima Bajdenove administracije, što je bila i prva poseta Venecueli u više od dve decenije.

Pročitajte još:

Oslobodjen je i Horhe Fernandes koji je uhapšen prošle godine po, kako je Bela kuća navela, „lažnim optužbama“.

„Ovi ljudi su očevi koji su izgubili dragoceno vreme sa svojom decom i svima koje vole, i njihove porodice su patile svaki dan njihovog odsustva“, ocenio je američki predsednik Bajden u saopštenju.

Oni su oslobodjeni nekoliko sati pošto je predsednik Venecuele Nikolas Maduro pokazao intersovanja za popravljanje odnosa sa SAD, u vreme kada je ruska invazija Ukrajine podstakla zabrinutost u SAD oko porasta cena nafte.

U televizijskom obraćanju on je nagovestio da je spreman da odgovori na zahteve SAD da nastavi pregovore sa svojim protivnicima kao prvi korak ka mogućem slabljenju američkih sankcija koje su godinama na snazi u zemlji, članici OPEK-a.

Američki zvaničnici nisu saopštili detalje razgovora ali su naveli da je oslobadjanje dvojice Amerikanaca odraz višemesečnih napora za uspostavlajnje boljih odnosa, u koje je posebno uključen Rodžer Karstens, specijalni izaslanik predsednika za pitanje talaca.

Foto:EPA-EFE/Ken Cedeno

Karstens je u decembru bio u Venecueli i taj put nije odmah rezultirao oslobadjanjem zatvorenika ali je, po oceni visokih američkih zvaničnika, uspostavljeno poverenje i postavljena osnova za sadašnje oslobadjanje.

On se vratio u Venecuelu prošlog vikenda sa drugim američkim zvaničnicima medju kojima i Huanom Gonzalesom, direktorom ; Nacionalnog saveta za bezbednost zaduženog za zapadnu hemisferu, i ambasadorom Džejmsom Storijem, koji vodi telo pri američkoj vladi za poslove sa Venecuelom iz susedne Kolumbije.

Bajdenova administracija opisala je prvu posetu Venecueli nekog zvaničnika Bele kuće od kada je Ugo Čaves bio na čelu zemlje krajem 1990-ih, kao retku šansu da se razgovara o pitanjima politike sa vladom Madura.

Visoki američki zvaničnici, čija imena nisu navedena prema propisima vlade, odbili su da kažu kako su Kardenas i Fernandes odabrani izmedju desetak američkih zatvorenika u Venecueli. Rekli su samo da se Karstens zalagao za oslobadjanje svih i da ostaje mogućnost oslobadjnaj iz zatvora i drugih osoba.

Karedenas i još pet direktora firme Sitgo, podružnice venecuelanske državne naftne kompanije u zatvoru su u Venecueli od 2017. godine.

Fernandes je zatvoren u februaru 2021. blizu granice sa Kolumbijom kada je kod njega pronadjen dron, čija upotreba je zabranjena u Venecueli. On je bio optužen za terorizam.

Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Pregovori održani za vikend usledili su posle više od tri godine od kada su SAD prekinule odnose sa Madurom i priznale opozicionog vodju Huana Gvaida kao legitimnog vodju Venecuele.

Odluka za okretanje Maduru posebno je pojačana posle ruske invazije Ukrajine i američkih sankcija koje su usledile. Ukrajinska kriza će, kako izgleda, izmeniti globalne saveze a očekuje se i dalji rast cena nafte što podstiče inflaciju koja je već na četrdesetogodišnjem maksimumu.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Potresni snimci raketriranja Irpina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar