Zoran Milanović, Andrej Plenković kombo
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Izbori u Hrvatskoj su gotovi, ali niko nema većinu da samostalno formira vladu, za šta je potrebna podrška od najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru. Na stolu je nekoliko opcija, između ostalog i formiranje manjinske vlade, ali i pitanje kome će se prikloniti Domovinski pokret. O svemu ovome za Nova.rs govorio stručnjak za marketing Saša Tartaglia.

Posle prebrojanih oko 80 odsto glasova, podaci pokazuju da HDZ osvaja 61 mandat, a SDP 42.

Prema tome, najrealnija opcija je da trenutni premijer Andrej Plenković formira vladu i on bi to, prema rečima Tartaglije, želeo da uradi što pre, kako bi pokazao da bez problema kontroliše situaciju.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

„Njemu je izuzetno važno da se pokaže da je i dalje u sedlu i da je lider iako ima pet mandata manje nego što je to bio slučaj prošli put. Za HDZ se može sve reći sem da je dobio izbore“, kazao je on za Novu.

SDP imao šansu za bolji rezultat

Tartaglia je ocenio da bi HDZ izgubio da su SDP i Možemo zajedno izašli na izbore. Zajedno, te stranke bi imale 64 mandata, a HDZ 52.

Pošto je sada osvojio najviše mandata, Plenkoviću je, kako navodi, najvažnije da se što pre dogovori sa Domovinskim pokretom koji je prema dosadašnjim rezultatima osvojio 14 mandata. Zajedno bi imali 75 mandata što znači da bi im falio još jedan mandat za formiranje Vlade.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

„Ali to neće lako ići, jer Plenković nije navikao na koalicijsku vladu. On je imao dve vlade. Samo na početku njegovog prvog mandata imao je koalicijsku vladu sa Mostom i ta vlada nije dugo trajala. On je Most izbacio nakon manje od godinu dana i uspeo je da formira jednostranačku vladu. U drugom mandatu mu je to uspelo uz podršku nacionalnih manjina. Plenković nema naviku da radi u koalicijskim vladama. Pogotovo sa Domovinskim pokretom gde će mu to biti puno teže, jer ne verujem da će oni biti jednostavni za dogovor“, smatra naš sagovornik.

Manjinska vlada

S druge strane, Tartaglia ocenjuje da je formiranje manjinske vlade moguće pogotovo ako se uzme u obzir da bi predsednik te vlade bio Zoran Milanović.

Objašnjava da je on neko ko je 20 godina u hrvatskoj politici, da jako dobro poznaje sve političke procese i institucije te da je iskusan političar.

Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: DAMIR SENCAR / AFP / Profimedia; AP Photo/Darko Bandic

Opcija o formiranju manjiske vlade je čak i lakše izvodljiva nego koalicija HDZ i Domovinski pokret, koji je, podsetimo, još na početku saopštio da neće ući u koaliciju sa HDZ.

Tartaglia navodi da čak i kada bi se te dve stranke spojile, ne bi imale većinu.

„Potreban im je još neko ili neko od stranaka opozicije ili iz manjih stanaka koje su naglašavale da nikada neće iči sa HDZ, ili nacionalne manjine. One (nacionalne manjine) su se obično držale zajedno i nisu se delile“, kaže Tartaglia.

Na koju stranu će Domovinski pokret

Domovinski pokret je celu svoju kampanju vodio time da sa nacionalnim manjinama neće u koaliciju, a naročito sa srpskom nacionalnom manjinom.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZEL

Tartaglia smatra da će i HDZ teško da dobije svih 14 glasova Domovinskog pokreta, jer postoji mogućnost da se oni unutar stranke podele.

„Pre četiri godine, Domovinski pokret je dobio 16 poslanika od toga ih je osam otišlo u roku od nekoliko meseci“, kaže on.

Promena u Hrvatskoj?

Upitan da li će se ovim izborima nešto promeniti u Hrvatskoj, Tartaglia kaže da će to biti slučaj jedino ako se formira vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Prema njegovim rečima, trenutni predsednik dobro poznaje HDZ, institucije u Hrvatskoj i njegova vlada bi mogla da napravi velike promene.

Milanovićeva vlada može doneti promene u demokratskom deficitu koji je devastirao Plenković. Plenković je proevropski premijer koji je imao dobre rezultate na ekonomskom polju, ulazak Hrvatske u EU, porast BDP.

Ivan Turudić Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

„Najveća mana Plenkovićevog osmogodišnjeg mandata je ta što su narušeni demokratski standardi. U tom smislu manjinska vlada bi morala da oslobodi sve insitucije HDZ kadra i korupcijske povezanosti“, smatra Tartaglia.

Turudić kao okidač

Okidač za Milanovićev angažman na ovim izborima bilo je imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca Hrvatske. Imenovan je na Plenkovićev predlog, a nedavno se našao u centru velikog skandala zbog poruka koje je razmenjivao sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, kojoj se sudi za korupciju.

Pročitajte još...

Turudićevo imenovanje je, prema Tartaglijinim rečima, bio početak svega.

Iako je SDP na izborima dobio manje glasova od HDZ, Tartaglia smatra da Milanović, koji nije zvanično bio nosilac liste Rijeke pravde, jer mu je to Ustav zabranio, nije izgubio.

„Njegova pobeda je što je svojim angažovanjem doprineo tome da na izbore izađe najveći broj ljudi od 2000. godine. To je njegova prva pobeda kao predsednika Republike i tu je on uspeo“, zaključio je Tartaglia.

BONUS VIDEO Mamić: Ovako snažnu osobu uz Plenkovića nismo vidjeli još od Vase Brkića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar