Rawiri Waititi
Rawiri Waititi Foto:Tanjug/Thomas Coughlan via AP

Poslanik u parlamentu Novog Zelanda Raviri Vaititi izbačen sa sednice nakon što je u znak protesta izveo tradicionalni ples autohtone novozelandske etničke zajednice Maori.

PROČITAJTE JOŠ:

Kopredsednik Maori partije Vaititi ustao je iz poslaničke klupe i izveo haka ples u znak protesta zbog retorike koja je korištena tokom parlamentarne rasprave o reformi zdravstvenog sistema koja predviđa određene benefite za maorijsku zajednicu, prenosi Agencija Anadolija.

On je optužio novozelandsku opoziciju za rasističku retoriku prema Maorima i za urušavanje ugleda nacionalnog parlamenta.

Predsednik parlamenta Novog Zelanda Trevor Malard je prvo pozvao Vaititija da se vrati u poslaničku klupu i nastavi diskusiju, a potom mu je naredio da napusti sednicu zbog neprimerenog ponašanja.

Haka je naziv za tradicionalni ceremonijalni ples Maora koji predstavlja izazov ili ratni poklič u konfliktnim situacijama.

„Ovakva propaganda i retorika potiču otrovni rasizam širom Novog Zelanda i nećemo to više tolerisati“, kazao je Vaititi novinarima ispred parlamenta i optužio liderku opozicione Nacionalne partije Judit Kolins za neprestane napade na maorsku zajednicu sa ciljem pridobijanja glasova nemaorskih Novozelanđana.

Rawiri Waititi
Rawiri Waititi Foto:Tanjug/Thomas Coughlan via AP

Nacionalna stranka optužuje vladu Novog Zelanda za separatističku agendu zbog najavljene proširene zdravstvene usluge za Maore, koji su obično u podređenom položaju u odnosu na ostale etničke grupe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar