Mitropolit Amfilohije Foto: FoNet/SPC

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović izjavio je da pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju neće biti podignut javni spomenik u Crnoj Gori, ako se, kako kaže, dosledno primeni zakon.

Papović je, u autorskom tekstu povodom inicijative da se Amfilohiju podigne spomenik u Kolašinu, kazao da je taj grad simbol za republikansku, antifašističku, višenacionalnu i sekularnu Crnu Goru i ocenio da je plan da se ta „antifašistička prestonica“ Crne Gore, pretvori u, kako navodi, „litijaško svetilište“.

„Sva predizborna kampanja Demokrata na lokalnim izborima u Kolašinu stala je u najavu izgradnje spomenika mitropolitu Amfilohiju. Čim je preuzeo vlast, lider lokalnih Demokrata i predsednik opštine Vladimir Martinović pohitao je da ispuni predizborno obećanje. Na njegov predlog u budžetu opštine je predviđeno 50.000 evra za izgradnju ovog spomenika“, naveo je.

Foto: skupstina.me

Izbor lokacije za gradnju spomenika je velikodušno prepustio SPC, koju naziva „crkvom Srbije“.

„Opština i građani Kolašina ulažu novac, a ‘Crkva Srbije’ ideju i samo treba da na gradskoj mapi pokaže gde joj odgovara spomenik“, naveo je Papović.

Prema njegovim rečima, „spomeničku idilu“ kvari Zakon o spomen-obeležjima, koji, kako navodi, predviđa da „Spomen-obeležja istaknutoj ličnosti ne može se podići pre isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo“.

Mitropolit Amfilohije Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

„To znači da bi ovaj spomenik morao da sačeka 2040. godinu. No, u stavu 3 ovog člana navodi se da se, izuzetno, spomen-obeležje može podići pre isteka ovog roka, uz prethodnu saglasnost vlade. Ne treba sumnjati da bi ostaci vlade Dritana Abazovića ili slična vlada proglasila Amfilohijevu izuzetnost i dala saglasnost, ali to nije dovoljno da se ispune ostali zakonski uslovi“, tvrdi Papović.

On tumači da prema Zakonu istaknutim licem se smatra „koje je posebno zaslužno za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj Crne Gore“.

„Amfilohijeva posebna zasluga državnom razvoju Crne Gore ne postoji. Naprotiv. Kao što je potvrdio Amfilohijev potčinjeni Zdravko Krivokapić, da su se oni pitali Crne Gore ne bi bilo“.

POGLEDAJTE JOŠ:

U istom paragrafu se navodi i da je istaknuta ličnost ‘ona čije delo ima međunarodni istorijski, naučni, kulturni, humanistički ili sportski značaj’. Amfilohije nije bio istaknuti naučnik, ni umetnik i nije značajan za međunarodnu istoriju. U ‘humanističkom značaju’ Amfilohije se više puta sam diskvalifikovao.

Sud u Podgorici je Amfilohija proglasio krivim za govor mržnje i izrekao mu opomenu 2012. godine. Za muslimane je 2014. godine rekao da su ‘lažni ljudi sa lažnom vjerom’. Njegove uvrede na račun Crnogoraca i teške kletve su sušta suprotnost humanizmu…“, naveo je, između ostalog, Papović, prenele su podgoričke Vijesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare