Foto: EPA-EFE/MINCI -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Posada tankera za prevoz nafte, koja gotovo četiri godine nije kročila na obalu nakon što je napuštena na svom brodu koji se kasnije nasukao pored Ujedinjenih Arapskih Emirata, konačno ide kući svojim porodicama, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Pomorci, koji su rekli da su doživeli „pravi pakao“ na brodu MT Iba nakon što je vlasnik cisterne zapao u finansijske probleme i prestao da im plaća zarade pre skoro tri godine, dobili su poravnanje za zarade koje im duguju.

Nadaju se da će biti vraćeni u svoje zemlje u martu.

Posada od pet članova imala je u ponedeljak kratak i emotivan izlet na kopno, kako bi se sastali sa predstavnicima kompanije Alko Šiping, vlasnikom plovila, na plaži u Um el Kejven u Emiratima, prenosi Gardijan.

Dva čeka od novog kupca, Šark Pauer Marin Sevisis, predata su posadi putem dobrotvorne organizacije Misija pomorcima koja pregovara u njihovo ime.

Složili su se da prihvate 165.000 američkih dolara neisplaćenih zarada, oko 65 do 70 odsto zarada koje su im dugovali. U toku je rad na proceni štete naftnog tankera.

Nai Vin (53) glavni inženjer, koji je iz Mjanmara, rekao je: „Kupac nam je obećao da ćemo doći kući i nadam se da ću se vratiti kući nakon 5. marta. Moja porodica je srećna“.

Vin i Riasat Ali (52) takođe inženjer iz Pakistana, na brodu su od jula 2017. godine. Mončand Šeik (26) kuvar iz Indije, pridružio se grupi krajem 2018. godine, dok su Vinai Kumar (31) još jedna inženjer i Nirmal Sing-Bora (22), obojica iz Indije na tankeru od kraja 2019. godine

Endi Boverman, regionalnni direktor Misije pomoricma na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji, rekao je: „Nadamo se da će za svega 15 dana, svi oni biti u luci u Dubaiju, spremni da idu kući“.

On je istakao da je sastanak na plaži bio veoma emotivan jer su neki pomorci bili na kupnu prvi put posle skoro četiri godine.

Pomorci su se složili da nastave da obavljuju osnovne poslove na brodu pre nego što ga odvuku u Dubai, gde će čekati 15 dana da se završe pravni poslovi oko prodaje broda.

Portparol Ministarstva energetike i infrastrukture UAE rekao je da vlasti pomažu pomorcima da obnove pasoše preko svojih ambasada, kako bi mogli brzo da se vrate kućama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar