Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Zdravstvene vlasti Portugalije saopštile su da im je na odeljenjima intenzivne nege ostalo još samo sedam slobodnih kreveta za kovid pacijente i da ih je nagli porast broja zaraženih primorao da neke kritične bolesnike prevezu u bolnice na ostrvima.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, od 850 kreveta na odeljenjima intenzivne nege namenjenim obolelima od kovida, sada su zauzeta čak 843. U bolnicama ima još 420 kreveta na odeljenima intenzivne nege, ali oni su namenjeni pacijentima koji se leče od drugih bolesti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka pandemije potvrđeno je 711.018 slučajeva zaraze koronavirusom i 12.179 smrtnih slučajeva, a podaci specijalizovanog sajta ourworldindata.org pokazuju da je u Portugaliji u proteklih sedam dana zabeležen najveći prosečni broj slučajeva zaraze, kao i broj smrtnih slučajeva, po glavi stanovnika u svetu.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da je Institut za sudsku medicinu zatražio kamion-hladnjaču za čuvanje tela preminulih, s obzirom na to da pogrebna preduzeća ne uspevaju da ih preuzmu na vreme. S obzirom na mali broj kreveta na odeljenjima za intenzivnu negu, tri pacijenta u teškom stanju u petak su prevezena iz Lisabona u bolnicu na ostrvu Madeiri, gde je zdravstveni sistem pod manjim pritiskom.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Nagli porast broja novozaraženih vlada pripisuje ublažavanju restriktivnih mera u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, a brzo širenje kovida posledica je novog soja koronavirusa koji je krenuo iz Velike Britanije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar