Zabihula Mudzahid Zabiullah Mujahid
Zabihula Mudžahid portparol talibana Foto:EPA-EFE/STRINGER

Portparol talibana Zabihula Mudžahid izjavio je da su izveštaji pokazali da su američki vojnici u panici pucali i ubili civile nakon smrtonosne eksplozije na međunarodnom aerodromu "Hamid Karzai" u Kabulu 26. avgusta za koju je odgovorna teroristička grupa ISIS-K, javlja Anadolija (AA).

Mudžahid je za Anadoliju rekao da je najmanje 90 ljudi poginulo, a 148 povređeno u napadu u blizini aerodroma.

„Izveštaj koji smo primili pokazao je da su američki vojnici otvorili vatru na masu nakon napada na aerodrom u Kabulu. Bilo je mnogo ljudi. Zato su civili, uključujući žene i decu, izgubili živote“, rekao je on.

Dodao je da pripadnici talibana uspešno obezbeđuju sigurnost i da se mogu uhvatiti u koštac sa strukturama poput ISIS-a.

„Ostavljajući 20-godišnji rat iza sebe, talibani su sposobni da prikupe precizne i tačne obaveštajne podatke“, rekao je Mudžahid i naglasio da im ne treba podrška nijedne zemlje u borbi protiv ISIS-a.

On je kazao da talibani žele da imaju „vrlo dobre“ odnose s Turskom, navodeći da su turska javnost i država njihovi prijatelji.

„Postoji nekoliko razloga zašto bi se ovo prijateljstvo trebalo nastaviti“, rekao je on.

Napominjući da talibani imaju posebne snage za osiguravanje bezbednosti na aerodromu u Kabulu, Mudžahid je rekao da neće biti teško osigurati bezbednost aerodroma dok to rade za celi Avganistan i glavni grad Kabul.

Što se tiče logističkih i tehničkih potreba na međunarodnom aerodromu „Hamid Karzai“, portparol talibana je rekao: „Imali smo razgovore s Turskom, uverili smo ih da neće biti nikakvih bezbednosnih problema, da ćemo se pozabaviti potrebama nakon što se u potpunosti pobrinemo za aerodrom.“

 

Žele podršku Turske, Svetske banke i „različitih međunarodnih izvora“

Zahtevajući nastavak turske podrške Avganistanu, Mudžahid je naveo da žele da imaju ekonomske odnose s Turskom. „Potrebna nam je podrška Turske na području obrazovanja, kao i pre. Želimo da se njihova pomoć nastavi“, naveo je.

Mudžahid je rekao da će se finansijski problemi, koji su kratkoročni, postepeno rešavati nakon formiranja vlade.

„Avganistan već ima vlastite prihode koji se sastoji od zakonskih obaveza i različitih resursa. Osim toga, tražićemo povrat novca koji pripada Avganistanu, koji je blokiran (u SAD-u i Švajcarskoj, op. a.) nakon formiranja vlade“, pojasnio je.

Ističući želju talibana da se nastavi pomoć Svetske banke i različitih međunarodnih izvora, Mudžahid je rekao da je avganistanskoj javnosti, koja je nedavno bila u ratovima, potrebna njihova pomoć na svakom polju, posebno humanitarna i medicinska.

Na pitanje gde se nalazi talibanski vođa Mulah Hibatulah Akhundžada, koji se godinama skrivao, Mudžahid je potvrdio da je u Kandaharu, na jugu Avganistana.

„Ime našeg vođe nije na međunarodnoj crnoj listi. Zato za njega nema opasnosti. Hibatulah Akhundžada trenutno održava sastanke u Kandaharu“, potvrdio je Mudžahid.

Kazao je i da se pregovori nastavljaju s tadžikistanskim liderom Ahmadom Masoudom, koji se opirao da preda talibansku provinciju Pandžšer u Avganistanu.

Napominjući da ne žele sukob u Pandžšeru, rekao je: „Ne želimo se boriti. Zalažemo se za pregovore. Ako pregovori ne uspeju, područje oko Pandžšera već je okruženo talibanskim snagama. Ako želimo, mi ga možemo preuzeti u vrlo kratkom roku.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar