Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Nedavni opasni susreti američkih i kineskih snaga u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru odražavaju rastuću agresivnost kineske vojske koja povećava rizik od greške u kojoj ''neko može da bude povređen'', saopšteno je iz Bele kuće.

“Nažalost, ovo je samo deo, opet, rastuće agresivnosti Kine sa kojom imamo posla, i spremni smo da se pozabavimo time. Neće proći mnogo vremena pre nego što neko bude povređen“, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

S druge strane, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je ocenio da su “mere koje je kineska vojska preduzela potpuno razumne, legitimne, profesionalne i bezbedne“, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da se zalažu za “slobodu plovidbe“ u vazduhu i moru.

“Sigurno bih voleo da čujem kako Peking opravdava ovo što rade. Vazdušna i pomorska presretanja se dešavaju stalno. To radimo i mi.

Razlika je u tome što, kada osetimo da to treba da uradimo, mi to uradimo profesionalno“, rekao je Kirbi.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da, ako Kina ovim potezima želi da prenese poruku da SAD nisu dobrodošle u toj oblasti ili da želi da američki avioni i brodovi prestanu da lete i plove, to neće uspeti.

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa američka mornarica je objavila video snimak uz komentar „nebezbedna interakcija“ na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

Do bliskog susreta je došlo nakon što su dve zemlje razmenile optužbe povodom izostanka pregovora vojnih zvaničnika i nesuglasica o gotovo svim značajnim pitanjima – od ekonomije i trgovine, do Tajvana i sukoba u Ukrajini, što izaziva bojazan da bi razmirice Pekinga i Vašingtona mogle da izmaknu kontroli, ocenjuje Rojters.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar