portonovi
Lejla i Arzu Alijeva Foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia

Luksuzno odmaralište Portonovi u Kumboru u Crnoj Gori, gde je prosečna cena kvadrata oko 6.500 evra, u vlasništvu je ćerki predsednika Azerbejdžana, a nad celim poslom se, iz više razloga, nadvija velika senka, pišu Vijesti.

Čestim izmjenama planova Vlada je omogućila gradnju duplo više kvadrata, vila i stanova za prodaju, ali je cena zakupa za jedan od najlepših prostora na Jadranu ostala evro po kvadratu. Uoči tendera i kasnije državni vrh je često putovao u Baku. Sa jednom od najvećih investicija poslovno su povezani Aco i Ana Đukanović, kao i podgorički Bemaks, pišu Vijesti.

Krajnji vlasnici kompanije Azmonts investments, koja u Kumboru gradi luksuzni kompleks Portonovi, jesu ćerke predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Arzu i Lejla, kao i njegov tast Arif Pašajev.

Pročitajte još:

Na ovakvu vlasničku strukturu jedne od najvećih investicija u Crnoj Gori ukazuju informacije do kojih je, kroz lavirint državnih i of šor kompanija i banaka, došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Vlada Crne Gore je vlasnicima projekta Portonovi u Kumboru od samog početka obezbedila značajne privilegije. Investicija u koju je prema tvrdnji Azmonta do kraja avgusta ove godine, uključujući PDV, uloženo 737,4 miliona eura, dodeljena je 2012. godine azerbejdžanskoj državnoj naftnoj kompaniji SOCAR, iako je za 90-godišnji zakup jedne od najatraktivnijih parcela na primorju, na kojoj je decenijama bio vojni kompleks, ponudila upola manje od američkog konzorcijuma NCH, a nije ispunjavala i uslov tendera da mora biti renomirani operator turističkih kompleksa nivoa 4 + ili pet zvezdica.

SOCAR je ponudio evro po kvadratu godišnje, fiksno pet odsto dobiti i investicije od 258 miliona evra za osam godina. Konzorcijum NCH nudio je dva evra po kvadratu, 5,1 odsto dobiti i procenu investicija od 200 miliona, s tim što su u investicionom programu precizirali ulaganja od 90 miliona eura.

Iako je cena zakupa bila jedna od bitnih stavki, Tenderska komisija Saveta za privatizaciju odlučila se za Azerbejdžance. Predsednik Tenderske komisije bio je tadašnji ministar turizma Predrag Sekulić, a na čelu Saveta za privatizaciju tadašnji premijer Igor Lukšić.

Vlada je, potom, više puta menjala planove za ovu lokaciju i omogućila i duplo veću gradnju od prvobitno predviđene, kao i promenu strukture, sa više stanova, vila i poslovnog prostora, a u ugovoru nema ni antikoruptivne klauzule što, kako ocenjuju sagovornici CIN-CG, baca ozbiljnu senku na ovaj posao.

Iz Azmonta nisu odgovorili koliko je objekata završeno do sada, a ranije su saopštili da će se pored 214 stambenih jedinica, u sklopu rizorta naći oko 30 različitih maloprodajnih radnji. Iz Azmonta nisu odgovorili ni koliko su nekretnina prodali i ko su kupci.

A kako piše Bankar.me, prosečna cena kvadrata u ovom luksuznom rizortu je 6.500 evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare