Foto: AFP / AFP / Profimedia

Porodice 11 izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. postigle su dogovor sa Nemačkom oko dugo spornog zahteva za odštetu, saopštio je portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca u sredu.

Ranije ovog meseca, porodice su zapretile da će bojkotovati ceremoniju obeležavanja 50 godina od ponedeljka u Minhenu koju su organizovale nemačke vlasti jer su rekli da je iznos koji im je ponuđen za odštetu prenizak.

„To uključuje ponovnu procenu događaja od strane komisije nemačkih i izraelskih istoričara, objavljivanje dosijea u skladu sa zakonom, klasifikaciju i prihvatanje političke odgovornosti u okviru ceremonije komemoracije, kao i davanje daljih usluga oko priznanja savezne vlade, pokrajine Bavarske i grada Minhena“, rekao je portparol Štefen Hebestrajt.

Nemačka novinska agencija Dpa i drugi mediji javili su da je Nemačka povećala svoju ponudu porodicama na oko 28 miliona evra (dolara), u odnosu na prvobitnu ponudu od 10 miliona evra za porodice, koja bi uključivala već izvršena plaćanja. Od toga će savezna vlada snositi 22,5 miliona evra, država Bavarska 5 miliona evra, a grad Minhen 500.000 evra, prenela je agencija dpa.

Nemačka vlada nije javno otkrila koliko je novca ponudila.

Predsednik Nemačke Frank Volter Štajnmajer i njegov izraelski kolega Isak Hercog objavili su zajedničku izjavu u kojoj kažu da će obojica biti na ceremoniji. Naveli su da dogovorom nemačka država priznaje svoju „odgovornost i priznaje užasnu patnju ubijenih i njihove rodbine“.

Foto: DPA / AFP / Profimedia

Porodice 11 izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine bile su su u višedecenijskom sporu oko zahteva za odštetu, preneli su danas nemački i izraelski mediji.

Poslednjih nedelja vodili su se pregovori tokom kojih je nemačka Vlada ponudila porodicama 10 miliona evra, uključujući i isplate koje su već obavljene.

Pregovori o visini odštete su tačka spora dve zemlje, koje imaju jake veze uprkos trajnom nasleđu holokausta, u kome je ubijeno šest miliona Jevereja tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Klaus Rose / AFP / Profimedia

Napad na sportiste dogodio se 5. septembra 1972, kada je osmočlana palestinska grupa „Crni septembar“ ušla u zgradu u Olimpijskom selu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti i ubila dvoje, a devetoro zadržala kao taoce. U akciji spasavanja poginula su petorica sportista i šestorica trenera, kao i jedan nemački policajac.

Cilj napada bio je da se puste 232 politička zatvorenika koje je držao Izrael, nemački teroristi Ulrike Majnhof i Andreas Bader i japanski terorista Kozo Okamoto.

Foto: Klaus Rose / AFP / Profimedia

Tokom akcije spasavanja ubijena su petorica terorista, a trojica su uhapšena.

Nemačka je odmah posle napada uplatila rođacima žrtava oko 4,19 miliona maraka, odnosno oko dva miliona evra, navelo je Ministarstvo. Agencija DPA prenela je da su rođaci 2002. dobili još tri miliona evra.

***

BONUS VIDEO: 11. septembar dan kada je napadnuta Amerika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar