Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VLADIMIR GERDO /SPUTNIK/KREMLIN

Porodica koja je svom sinu dala ime Putin u čast ruskog predsednika Vladimira Putina sada izgleda žali zbog odluke i želi da mu vrati originalno ime.

Porodica Džurajev se preselila u Rusiju iz Tadžikistana početkom 2010-ih i zvanično je preimenovala svog sina kada je imao godinu i po u Rasula Putina.

Sadašnji zapisi pokazuju da su Rasulovi roditelji tražili dozvolu od zvaničnika da mu vrate staro ime, prema rečima šefa matične službe u gradu Aleksandrovu, 90 kilometara severoistočno od Moskve.

„Roditelji su nam se obratili: njima je, da kažem, žao zbog onoga što su uradili“, rekla je Jekaterina Belous za lokalne novine.

Nije objasnila zašto su se roditelji iznenada predomislili i iako se nije pominjalo protivljenje ratu, vrlo je verovatno da je to razlog.

„Oni žele da detetu daju ime koje je dobilo pri rođenju“, rekao je Belous.

Detetov deda je vatreni pristalica Putina i inspirisao je promenu imena.

U porodičnoj kući 2016. godine na zidu je visio ogroman Putinov tepih, pored nekoliko uramljenih fotografija ruskog lidera prema novinama Novi Gorod Aleksandrov.

Rahman Dzhuraev, deda deteta, rekao je za lokalne novine u vreme kada je jednom čuo da je neko u Egiptu dao detetu ime Putin za koga je mislio: „Zašto ovo ne bismo imali u Rusiji?“

Vest je uklonjena sa veb stranice publikacije, ali Belousove primedbe se i dalje prikazuju u televizijskom programu.

Godinu dana nakon što je Rasul dobio ime Putin, roditelji njegovog novorođenog rođaka dali su svojoj bebi ime Šojgu u čast ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

PROČITAJTE JOŠ:

Šef registra je rekao da nisu dobili nijedan zahtev od Šojguovih roditelja da preimenuju dečaka.

Švedska porodica je 2021. pokušala da registruje ime Putin za svoje novorođeno dete, ali Sveriges Radio kaže da je registracija imena odbijena bez objašnjenja.

Ruski predsednik Putin je sada poznat po korupciji, represiji i posebno po vojnoj agresiji.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, poginula je oko 20.451 osoba.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar