Foto: Shutterstock

Neha Pasvan, 17-godišnja devojčica iz Indije, protekle je nedelje nasmrt pretučena od strane šire porodice jer se nisu slagali sa njenom odlukom da nosi farmerke.

PROČITAJTE JOŠ:

Njena majka Šakuntala Devi Pasvan kazala je za BBC kako su Nehu deda i stričevi teško premlatili štapovima nakon prepirke o odeći u njihovom domu u selu Savreji Kharg.

„Bila je na celodnevnom verskom postu, a uveče je obukla farmerke i majicu kako bi izvršila rituale. Kada joj je deda prigovorio zbog odevanja, Neha mu je odgovorila da su farmerke namenjene za nošenje i da će ih ona nositi“, ispričala je njena majka. Svađa je eskalirala i rezultirala nasiljem, tvrdi.

Šakuntala Devi opisala je kako je njena ćerka jedno vreme ležala onesvešćena, a onda su rođaci pozvali taksi-rikšu da je odvede u bolnicu.

„Nisu mi dopustili da idem s njom, pa sam kazala drugim rođacima da pođu u bolnicu, no nisu je mogli naći. Iduće jutro čuli su da je telo neke devojčice pronađeno kako visi sa mosta iznad reke Gandak. Krenuli su da istražuju i saznali da je reč o Nehi.

Policija je otvorila istragu zbog ubistva i uništavanja dokaza protiv deset ljudi, uključujući Nehinog dede i babe, ujake, stričeve, rođake pa čak i vozača rikše.

Optuženi dosad nisu dali nikakve javne izjave, no iz policije su izvestili kako je četvoro ljudi – deda, baka, ujak i vozač – uhapšeni i da se nalaze na ispitivanju, a da za ostalima još tragaju.

Nehin otac Amarnath Pasvan, koji je u to vreme bio na poslu, vratio se kući kad je saznao za tragediju. Kazao je kako je teško radio kako bi mogao svoju decu, uključujući i Nehu, da pošalje u školu.

Majka je kazala da je Neha želela da postane policajka, no kako se njen san više nikada neće ostvariti. Volela je da se oblači moderno, što je često bilo predmet svađe među starijim ukućanima koji su od nje zahtevali da nosi tradicionalnu indijsku odeću.

Devojke i žene u Indiji suočene su sa ozbiljnim pretnjama – od toga da budu pobačene i pre nego li su rođene jer porodice preferiraju sinove, pa sve do diskriminacije kad se rode, zanemarivanja i ignorisanja.

U ruralnim delovima Indije žive pod strogim pravilima starijih članova porodice koji diktiraju kako će se oblačiti, gde će ići i sa kime će razgovarati, a svaki pogrešan korak smatra se provokacijom i zaslužuje kaznu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar