Foto: EPA-EFE/Grzegorz Momot

Poljaci od danas mogu da skinu maske, zagrle prijatelje i nazdrave povodom ublažavanja mera, jer restorani i barovi ponovo rade nakon sedam meseci, a vlada je ukinula pravilo da ljudi koriste zaštitne maske na otvorenom zbog bolje epidemiološke situacije.

Pročitajte još:

Ponovno otvaranje, za sada ograničeno na bašte ugostiteljskih objekata, zvanično važi od danas, ali mnogi nisu mogli da dočekaju ponoć i izašli su na ulice Varšave i drugih gradova u petak uveče da proslave, okupljajući se ispred popularnih mesta za izlazak.

Odluka Vlade kojom se ukida nošene zaštitnih maski na otvorenom stvorio je dodatni osećaj oslobođanja,ali one će i dalje biti potrebne u javnom prevozu i prodavnicama.

Ugostitelji, koji su od jeseni nudili usluge samo za poneti, zadovoljni su ovim odlukama koje će pomoći da normalizuju svoje poslovanje, a mnogi su potvrdili da su bili zatrpani zahtevima za rezervacije u terminu ponovnog otvaranja.

Ublažavanje epidemioloških mera u Poljskoj sprovodi se u fazama, ali ponovno otvaranje bašta barova i restorana očigledno je ključni psihološki korak na putu ka vraćanju u normalu, a od 29. maja ugostitelji će moći da rade s punim kapacitetima.

Popuštanje mera dolazi u trenutku kada se vakcinacija protiv koronavirusa značajno ubrzala u Evropskoj uniji, a broj novih infekcija i hospitalizacija u Poljskoj je opao poslednjih nedelja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar