Mike Pompeo Foto:Adnan Abidi/Pool via AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Rusiju da "preti stabilnosti Sredozemlja" i da "seje haos" u zemljama tog područja. Pompeo je osudio delovanje Moskve u Libiji, Grčkoj i Siriji u trenutku kada je ruski predsednik konačno čestitao Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima održanim 3. novembra.

U saopštenju o „ruskom uticaju na Sredozemlju“ američki šef diplomatije na odlasku je odgovorio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji je optužio SAD da u sredozemnom bazenu igra političke igre.

„Ministar Lavrov nije u pravu i pokušava iznova da napiše istoriju. U stvarnosti, SAD  sarađuje sa regionalnim partnerima i u Libiji podržava političke procese pod maskom UN-a“, poručio je Pompeo na Tviteru.

S druge strane, nastavio je, „Rusija potkopava unutrašnju politiku zemalja na Sredozemlju, podržava brutalnu diktaturu Bašara al-Asada u Siriji i raspiruje sukob u Libiji pomoću njoj odanih grupa“.

Prema njegovim rečima, „Rusija predstavlja pretnju stabilnosti Sredozemlja koristeći se širenjem dezinformacija, potkopavanjem nacionalnog suvereniteta, i sejući haos i podstičući sukobe i podelu u zemljama regije“.

Pompeo je osudio delovanje Moskve u Libiji, Grčkoj i Siriji u trenutku kada je ruski predsednik konačno čestitao Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima održanim 3. novembra.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar