Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetio je danas grčko-američku vojnu bazu u sklopu NATO, u zalivu Suda na Kritu, i pozvao vlasti Grčke i Turske da što pre nastave pregovore o pomorskoj granici na Mediteranu.

Grčka i Turska su se obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora koji je letos izazvao opasno gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti.

Pročitajte još:

Pompeo je rekao da su se on i njegov grčki kolega Nikos Dendijas saglasili da „SAD i Grčka dele stavove o istočnom Sredozemlju i ponovo su potvrdile svoje uverenje da sporovi o pomorskoj granici treba da se reše mirnim putem“.

„Nadam se da će se ovi pregovori nastaviti“, rekao je danas Pompeo posle sastanka sa premijerom Kirjakosom Micotakisom.

U oktobru prošle godine Pompeo je posetio Atinu i potpisao revidirani sporazum o vojnoj saradnji s Grčkom koji predviđa povećanje zajedničke američko-grčke i NATO aktivnosti u tri baze u Grčkoj, uz infrastrukturna i druga poboljšanja baze u zalivu Suda.

U programu posete Pompea koji je prvi američki državni sekretar koji je posetio Solun, su i potpisivanje sporazum o saradnji SAD s Grčkom u nauci i tehnologiji, sastanak s poslovnim ljudima iz sektora energetike o diverzifikaciji energetskih izvora i infrastrukturnim projektima u Grčkoj, kao i proslava s jevrejskom zajednicom praznika Jom Kipur.

On će tokom turneje posetiti i Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar