Foto:. EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američke vlasti danas su optužile Kinu da na "odvratan način" koristi smrt Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo posle policijskog privođenja.

„Kineska Komunistička partija na odvratan način koristi tragičnu smrt Džordža Flojda kako bi opravdala svoje autoritarno odbijanje ljudskog dostojanstva i još jednom pokazuje svoje pravo lice“, rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, kao u svim diktaturama tokom istorije, „nijedna laž nije dovoljno nepristojna kada je u interesu vladajuće stranke“. Pompeo je ocenio da se na jasan način vidi razlika izmedju dve zemlje.

„Naša štampa je slobodna i pokriva sve događaje od početka do kraja kako bi ceo svet razumeo šta se dešava“, rekao je Pompeo.

Kineske vlasti nedavno su saopštile da u SAD vlada „hronična bolest“ rasizma ocenjujući da ta zemlja koristi dvostruke standarde.

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova je uporedilo nasilje u SAD na protesti protiv rasizma posle Flojdove smrti i proteste koji su prošle godine potresali Hongkong.

„Zašto SAD smatraju herojima pristalice nasilja i takozvane nezavisnosti Hongkonga, a smatraju izgrednicima one koji osuđuju rasizam“, naveo je neimenovani portparol kineske diplomatije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar