Evropska Unija i Poljska Foto:EPA/CLEMENS BILAN

Poljski predsednik Andžej Duda promovisao je danas zakon kojim se ukida sporni disciplinski mehanizam Vrhovnog suda za sudije, koji, prema Evropskoj uniji, narušava nezavisnost sudstva.

Evropska komisija obavestila je Poljsku da treba da ukine to disciplinsko telo da bi mogla da dobije blokirana sredstva za obnovu posle kovida od oko 35 milijardi evra.

„Duda je potpisao predlog zakona koji predviđa izmenu zakona o Vrhovnom sudu“, objavljeno je u tviter poruci iz kancelarije predsednika.

Donji dom poljskog parlamenta, koji je pod kontrolom vladajućih konzervativaca, glasao je prošle nedelje za ukidanje tog disciplinskog tela.

Međutim, opozicija, kao i grupe sudija i drugi kritičari su rekli da tekst ne odgovara dovoljno na zamerke oko politizacije sudskog sistema.

Evropska unija i Varšava se dugo suprotstavljaju oko nezavisnosti sudstva i vladavine prava u Poljskoj. To pitanje je dobilo na značaju u vreme kada EU pokušava da zadrži jedinstvo naspram rata u Ukrajini.

Poljska, koja se graniči s Ukrajinom, je na prvoj liniji napora solidarnosti EU.

Plan obnove poljske privrede blokiran je više od godinu dana zbog zabrinutosti Evropske komisije oko nezavisnosti sudstva u toj zemlji.

Brisel je odobrio plan obnove Poljske tek početkom ovog meseca. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je posetila Varšavu ubrzo posle toga, rekla je da je odobrenje plana od strane EU važno ali da je to samo prva faza, jer će novac biti isplaćen kada budu uvedene reforme.

Bonus video: Krvave glave migranata na poljsko beloriskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar