Foto:Dominique Boutin / Sputnik / Profimedia

Francuska rivijera, dom za oko milion ljudi, decenijama je uporište desničarskih političara, delimično zahvaljujući starijem stanovništvu i jačanju nacionalističke ideologije nakon povratka francuskih doseljenika iz Alžira 1960-ih godina, piše danas Politiko.

Poslednjih godina, Francuska rivijera postala je još prijemčivija za desničarske ideje, što se pokazalo na lokalnim izborima na kojima su desničarske partije ostvarile dobar rezultat, navodi evropski portal.

Politiko piše da su šetališta u Nici i Kanu postala dom za antiterorističke instalacije koje su stalni podsetnik na terorističke napade koji su se tamo dogodili, zbog čega je na jugu Francuske sve prisutnije antimigrantsko raspoloženje.

Književnik Šarl Sapen ističe da bi Francuska rivijera mogla da bude dokaz „normalizacije“ desničarske ideologije koja, kako navodi, postaje sve prihvaćenija.

Pročitajte još...

Kao i u mnogim drugim delovima Evrope, podrška krajnjoj desnici raste širom Francuske, između ostalog, zbog razočaranja akutelnim liderima i rastućih troškova života.

„Slična dinamika širom Evrope je već pomogla nacionalističkim liderima da preuzmu vlast, posebno sada kada su ublažili svoj ton po pitanjima koja su plašila one ekonomski liberalne glasače koji nisu voleli antievropske stavove“, naveo je Sapen.

Iako je na predsedničkim izborima 2022. godine Emanuel Makron pobedio desničarku Marin le Pen, ona je osvojila više od 40 odsto glasova što, prema pisanju Politika, ukazuje da podeljenost francuskog društva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar