Luka Zaja Foto: Mirco Toniolo / Zuma Press / Profimedia

Pre samo šest meseci, lider italijanske stranke Liga Mateo Salvini nije mogao ni da zamisli da će njegov glavni rival za poziciju šefa partije biti jedan od njegovih najbližih političkih saveznika, guverner regije Veneto Luka Zaja, navodi evropsko izdanje portala "Politiko", koji Zaju naziva zvezdom u usponu u redovima italijanske ekstremne desnice.

Pandemija korona virusa prekrojila je političku scenu Italije – dobrim delom zahvaljujući preventivnim merama i sistematskom testiranju koje je brzo uveo u svom regionu, Zaja je, po anketama, postao drugi najpopularniji političar u čitavoj zemlji, iza premijera Ðuzepea Kontea.

Zaji se pripisuju zasluge za to što je Veneto prošao znatno bolje u poređenju sa susednom Lombarijom, koja je bila katastrofalno pogođena pandemijom.

Tokom pandemije, imigracija i kritike na račun Evropske unije – teme na kojima je Salvini ranije sticao podršku javnosti – prestale su da budu najvažnije teme, pa je popularnost ovog političara, sklonog zapaljivoj retorici, znatno opala.

Zbog svega toga se, kako navodi „Politiko“, spekuliše da bi Zaja, smireni čovek neupadljivog držanja, mogao zameniti temperamentnog Salvinija na mestu šefa partije ubrzo posle septembarskih regionalnih izbora.

Međutim, Zaja odbija takve spekulacije, ističući da nema ambiciju da postane predsednik stranke.

„Salvini ne bi trebalo da me se plaši“, rekao je Zaja u razgovoru za „Politiko“, dodajući da njih dvojica imaju odličan odnos.

Flavio Tozi, nekadašnji gradonačelnik Verone i bivši član Lige, tvrdi da je najveća razlika između Zaje i Salvinija to što prvi zna kako se vrši vlast, a drugi ne.

„Salviniju ide dobro kada vlada velika gužva, ali ne i kada treba upravljati. Salviniju je ponestalo slogana – sada kada imigracije nema i kada su napadi na EU utihnuli, on nema šta da kaže“, tvrdi Tozi.