U Podgorici i Kotoru su održani vanredni izbori. U glavnom gradu Crne Gore prema preliminarnim rezultatima većinu osvojila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Šta su pokazali lokalni izbori? Da li je poljuljano poverenje u aktuelnu vladu Crne Gore? O tome je u jutarnjem programu "Probudi se" govorio jedan od osnivača podgoričkih Vijesti, Željko Ivanović, koji se u program TV Nova uključio upravo iz Podgorice.

Prema preliminarnim rezultatima DPS je osvojio 29,9 odsto glasova, dok je Pokret Evropa sad, premijera Milojka Spajića osvojio 21,7 odsto glasova. Analitičari su ukazivala na ovakav rezultat, navodeći kao razlog neuspeh aktuelne vlade.

Ivanović je prokomentarisao šta on vidi kao glavni razlog pobede DPS-a i da li su ovi lokalni izbori uvod u smenu aktuelne vlasti.

„DPS lista je pojedinačno uzela najviše procenata glasova, a da li će se vratiti to zavisi od onoga što će se dešavati narednih dana i od ostalih učesnika. DPS znači ima negde oko 31 odsto i od pregovora koji će biti narednih dana zavisi ko će formirati vlast. Nju može da formira i ta takozvana famozna postavgustovska većina, to je ona većina koje je srušila DPS 13. avgusta 2020. godine, a može da se napravi i neka nova većina u kojoj će biti DPS“, rekao je Ivanović i dodao da su sada možda najizvesniji novi izbori, zato što će se možda ispostaviti da opet niko neće sa DPS-om, a da ne mogu između sebe da se dogovore i da će se ponov ići na nove izbore.

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača. Jakov Milatović je osvojio 10,5 odsto glasova. Ivanović je prokomentarisao i da li se on može smatrati gubitnikom ovih izbora.

„Raskol je posledica ponašanja i anomalija u pokretu Evropa sad. Predsednički izbori su jedan par čarapa, a parlamentarni sasvim drugi. Teško je predvideti šta će se dešavati, ali biće zanimljivo pratiti“, jasan je Ivanović.

Osnivač podgoričkih Vijesti prokomentarisao je i da li ima naznaka da se Beograd mešao u lokalne izbore u Crnoj Gori.

„Toga imate koliko god hoćete, počev od tih naslova i propagande koja je pod kontrolom vlasti u Srbiji i koja je svih ovih mesec dana brutalno linčovala Milatovića, a ne DPS i ne Đukanovića ili nosioca liste DPS-a nego upravo Milatovića kao glavnu opasnost i pretnju po podgoričku vlast. Sama ta činjenica do infrastrukture, logistike koju SNS kao sestrinska partija pozajmljuje Mandićevoj stranci i koaliciji, da li je tu bilo i finansijskih injekcija kao na nekim ranijim izborima, nije bilo dokaza, tako da je to i teško utvrditi, ali to mešanje zvaničnog Beograda u unutaršnje stvari Crne Gore je gotovo postalo svakodnvena pojava i ono ne traje samo u izbornim kampanjama, nego traje od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa“, zaključuje Ivanović.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Politički „razvod“ Milatovića i Spajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare