Australija, policija
Foto: Dave Hewison/Speed Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Australijanci su mesecima besni zbog suludo strogih kovid ograničenja, a poslednje negativne reakcije izvao je snimak policajaca iz Melburna koji proveravaju ima li jedan muškarac kojeg su zaustavili šta u papirnoj čaši za kafu. Naime, rekao im je kako ne nosi masku jer upravo pije napitak, piše Russia Today.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako nije jasno kad je tačno snimljen, video je u petak i subotu postao viralan na društvenim mrežama. Na snimku se vide dvojica policajaca koji zaustavljaju muškarca na stazi u parku. Jedan od policajaca zgrabi čašu kafe pitajući muškarca: ‘Mogu li proveriti ima li išta unutra?’ Protrese čašu i nakon što je očigledno ustanovio da je unutra bilo tečnosti, odmakne se i kaže: ‘Uživajte u kafi’, prenosi Jutarnji list.

Isečak od 10 sekundi završava muškarčevim rečima upućenima policajcima: ‘Isus vas sve voli. Bog vas blagoslovio. Moliću za sve vas.’

Iako je čovek kojeg su policajci zaustavili reagirano smireno, ljudi na društvenim mrežama ostali su u šoku zbog još jednog primera australijskog ‘Kovid autoritarizma’.

Australijski voditelj podkasta Diogo Korea Koelho rekao je da bi muškarac bio kažnjen da je policija ustanovila da mu je čaša prazna. Ukazujući na apsurdnost situacije, rekao je: ‘Poznato je da kafa ubija Kovid’, prenosi RT.

Drugi korisnici Tvitera kazali su kako je ovaj slučaj pokazatelj u kolikoj su meri narušene lične slobode. Jedan komentator napisao je na Tviteru: ‘Pre dve godine, da nam je itko rekao da će policija proveravati nosite li praznu šolju kafe kako biste izbegli nošenje maske, smejali bismo mu se u lice.’

Neki su ovu situaciju uporedili sa nacizmom te policiju u Melburnu nazvali ‘Gestapom za kafu’. Jedan komentator kazao je da bi samo u ‘policijskoj državi’ policajci proveravali sadržaj nečije čaše kafe kako bi mogli kazniti građanina za nenošenje maske ako je čaša prazna.

Podsetimo, Australija je uvela neka od najstrožih ograničenja na svetu u okviru ‘Nulte kovid’ strategije, odnosno pokušaja potpunog eliminisanja virusa. Glavna zdravstvena zvaničnica u Novom Južnom Velsu, dr. Keri Čant, koja je stanovnicima u julu savjetovala da se suzdrže od razgovora s ljudima, kasnije je rekla da će Australijanci možda morati godinama nositi maske.

Stanovnici Melburna podvrgnuti su najdužem karantinu na svetu koja traje već više od osam meseci. Ograničenja su neznatno ublažena 29. septembra, kada je država Viktorija postigla cilj od 80 odsto vakcinisanih prvom dozom. Premijer države, Daniel Endruz obećao je da će konačno ukinuti izolaciju 22. oktobra, kada se predviđa da će 70 odsto stanovnika starijih od 16 godina biti vakcinisano sa dve doze.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare