Policija počela sa uklanjanjem propalestinskog kampa na univerzitetu UCLA Foto:Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Američka policija je uklonila šatore i rasterala studente, propalestinske demonstrante, koji su na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) protestovali zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Nekoliko desetina demonstranata uhapšeno je, dok je policija sa opremom za razbijanje protesta demontirala improvizovane barikade i šatore.

Na tom mestu su u sredu izbili sukobi propalestinskih studenata i proizraelskih studenata koji su organizovali svojevrsni kontra protest i napali one koji su demonstrirali zbog rata u Pojasu Gaze.

Jedan od profesora na tom univerzitetu je izrazio žaljenje zbog „nepotrebno izazvane krize“.

„Uprava univerziteta i lokalne vlasti su mogle da stišaju napetost, ali je policija kasno poslata na lice mesta protiv ekstremista (kontra-demonstranata) koji su napali studente u njihovim mirnim demonstracijama“, rekao je taj profesor.

Nakon tog incidenta, policija je naredila propalestinskim studentima da napuste kamp, ali su oni to odbili i nekoliko stotina njih je ostalo sve do policijske intervencije koju su neki od njih opisali kao – brutalnu.

Policija je studentski protest razbila upotrebom šok bombi, dok su okupljeni uzvikivali „gde ste bili juče“, aludirajući na blagonaklon stav policije prema proizraelskim kontra-demonstrantima.

Studentski protesti su izbili na tridesetak univerziteta u SAD, sa zahtevom da Amerika prestane da podržava Izrael i da se prekine saradnja sa kompanijama koje podržavaju rat u Gazi.

To je daleko najveći studentski protestni pokret u SAD u 21. veku, a policijske reakcije koje su usledile prizivaju scene iz šezdesetih godina 20. veka kada je aktuelan bio ogroman studentski protestni pokret zbog Vijetnamskog rata.

***

BONUS VIDEO – Vlade Radulović: Odnos Izrael – Iran „malo ja tebe, malo ti mene“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar