Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Fatalna pucnjava u Mineapolisu u kojoj je juče život izgubio 20-godišnji crnac dogodila se, kako se čini, nakon što je pištolj slučajno opalio kada je policajka u borbi izvukla svoje oružje umesto elektrošokera, rekao je načelnik policije. Predsednik Džo Bajden je izrazio žaljenje zbog tragične smrti mladog crnca, ali i osudio nasilje koje je izbilo na protestima koji su usledili. "Čekajući na rezultate istrage, želim jasno da kažem - nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Mirni protesti su razumljivi", istakao je predsednik SAD.

Mladić Donti Rajt ubijen je u pucnjavi pri zaustavljanju vozila u mestu Bruklin Centar, nedaleko od mesta gde je prošle godine u maju ubijen Džordž Flojd.

Policija je prikazala snimak na kom se vidi borba između Vrajta i policajke. Rajt se potom vratio u automobil, a na snimku se čuje kako policajka viče „šoker“.

„Čini mi se, prema onome što sam video i prema reakciji policajke i stresu koji je odmah usledio, da je pištolj slučajno opalio, što je dovelo do tragične smrti muškarca“, kazao je policijski načelnik Tim Ganon.

Gradonačelnik gradića Majk Eliot je rekao da svi žale zbog tragičnog događaja koji se nije mogao dogoditi u gore vreme.

„Rasvetlićemo ovaj slučaj. Učinićemo sve da pravda za Dantea Vrajta bude zadovoljena“, rekao je Eliot.

Policija je saopštila da je Rajta zaustavila u dva sata iza ponoći zbog saobraćajnog prekršaja i ustanovila da je izdat nalog za njegovo hapšenje. Policija je pokušala da ga uhapsi, ali je on uspeo da se vrati u automobil. Pripadnica policije, čiji identitet nije otkriven, je zapucala. Rajt se odvezao nekoliko ulica dalje i zabio u drugo vozilo. Preminuo je na mestu.

Predsednik Džo Bajden je izrazio žaljenje zbog tragične smrti mladog crnca, ali i osudio nasilje koje je izbilo na protestima koji su usledili.

„To što se dogodilo u predgrađu Mineapolisa je zaista tragično, ali mislim da moramo pričekati da vidimo što će nam reći istraga“, kazao je Bajden.

„Čekajući na rezultate istrage, želim jasno da kažem – nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Mirni protesti su razumljivi“, istakao je predsednik SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar