Foto: Printscreen/Twitter/Sawyer Hackett

Osuđenik u američkom zatvoru u Tenesiju preminuo je od gušenja, nakon što su ga policajci držali licem pritisnutim uz pod. Ovo ubistvo dogodilo se samo 19 dana pre nego što je policajac Derek Šovin na gotovo identičan način lišio života Džorža Flojda.

Snimci iz zatvora u Tenesiju prikazuju Vilijama Dženeta, dok su mu na rukama lisice, a lice prikovano za pod. On je preminuo od posledica asfiksije, odnosno gušenja, što su potvrdili obdukconi nalazi.

Zatvorenik u jednom momentu preklinje čuvare da ga puste, uz reči: „Pomozite, ubiće me“.

Policajci su Dženetu stavili lisice na ruke i oborili, držeći ga svojom težinom pritisnutog licem uz pod, iako je tri puta upozorio da ne može da diše. „Ne bi ni trebalo da dišeš, ti glupi mali…“, čuje se odgovor jednog od policajaca, dok se drugi čak i smejao. Kada su ga okrenuli, Dženetovo telo je već bilo ljubičasto i beživotno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dženetova ćerka je podnela tužbu pred saveznim sudom protiv sedam policajaca, koji se terete da su prekomerno upotrebili silu.  Državni tužioci zaključili su istragu o smrti pre nekoliko meseci, ali je Velika porota odlučila da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Ubijeni Dženet je radio kao vozač kamiona, a uhapšen je pod optužbom za javno opijanje, nedolično ponašanje na javnom mestu i pružanje otpora hapšenju. U telu mu je otkriven metamfetamin.

Zvaničnici kažu da je na dan smrti lupao pesnicama glavom o vrata ćelije, nakon čega se agresivno opirao kada su policajci pokušali da ga obuzdaju i stave u stolicu za vezivanje.

Ovo ubistvo dogodilo se samo 19 dana pre incidenta u kome je ubijen Džordž Flojd. Policajac Derek Šovin je nedavno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za njegovo ubistvo, a ovaj slučaj je označen kao prekretnica u zakonodavnom sistemu Amerike. Ono što je najvažnije, pružio je nadu mnogim porodicama koje su izgubile bližnje na sličan način. Među njima je i ćerka Vilijama Dženeta, koja i dalje iščekuje pravdu za svog oca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)