Konferencija za novinare povodom ranjavanja Roberta Fica Foto: AP Photo/Denes Erdos

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak saopštio je da je premijer Robert Fico još uvek na operaciji i da je u izuzetno teškom stanju, dok je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok naveo da je napad na premijera politički motivisan.

Kalinjak je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Banskoj Bistrici rekao da se medicinski radnici „bore za život“ Fica, koji je zadobio „ozbiljnu politraumu nakon nekoliko rana“.

„Trenutno nemamo dobrih vesti i polažemo nadu u ruke medicinskih specijalista u bolnici“, rekao je Kalinjak i dodao da operacija traje već tri i po sata, a da će više medicinskih informacija biti dostupno kasnije.

„Napadač ispalio pet hitaca, pokušaj atentata politički motivisan“ 

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok rekao je na konferenciji da je napadač pet puta pucao u Fica i za napad okrivio „mržnju koja dolazi sa društvenih medija“.

Konferencija za novinare povodom ranjavanja Roberta Fica Foto: AP Photo/Denes Erdos

On je rekao da prve informacije „jasno ukazuju na političku motivaciju“ nakon predsedničkih izbora u Slovačkoj.

Eštok je takođe pozvao novinare i političare da „prestanu da šire mržnju“ na društvenim mrežama, dodajući: „Ono što je sada počelo, mnogi od vas su posejali svojom mržnjom“.

„Najtužniji trenutak u istoriji Slovačke“

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak rekao je da je Slovačka oduvek bila poznata kao “zemlja ljudi koji su tolerantni i koji prihvataju druga mišljenja”.

„Ono što se dogodilo danas je stigma koja će nas proganjati dugi niz godina. Sve na šta se fokusiramo je stanje Roberta Fica i nadamo se da je dovoljno jak da se nosi sa ovom traumom”, rekao je.

Kalinjak je naveo i da je ovo najtužniji trenutak u istoriji Slovačke, te da je napad na premijera – napad na demokratiju.

Podsetimo, slovački premijer Robert Fico upucan je danas više puta u gradu Handlova, koji se nalazi na oko 150 kilometara udaljenosti od Bratislave. On je u teškom stanju prebačen u lokalnu bolnicu, dok je osumnjičeni napadač uhapšen.

Napadač je identifikovan kao poznati slovački književnik Juraj Cintula (71), prenose slovački mediji. Nakon napada oglasio se i sin osumnjičenog, rekavši da njegov otac nikada nije otvoreno spomenuo napad na političara, te da ne zna šta se tačno dogodilo.

„Apsolutno nemam pojma šta je moj otac nameravao, šta je planirao, zašto se to dogodilo“, rekao je. Na pitanje da li je njegov otac gajio mržnju prema slovačkom premijeru, naveo je: „Reći ću vam ovo – nije glasao za njega. To je sve što mogu reći o tome“.

Sve najnovije informacije možete pratiti uživo na Nova.rs.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare