Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Savezni sud Amerike započeo je istragu povodom podataka koji se pojavljuju u knjizi Džona Boltona, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa. Knjiga je objavljena u junu, a sumnja se da je u njoj otkrio poverljive podatke.

Republikanska partija oštro je reagovala zbog mogućnosti da je Bolton izneo poverljive podatke u knjizi, javlja Politiko

Sudija koji radi na ovom slučaju, odbio je da zabrani dalje objavljivanje knjige, ali je rekao da je verovatno da je Bolton namerno prekršio sporazume koji ne dozvoljavaju objavljivanje i da mu sledi krivično odgovaranje.

Izdavač knjige Simon & Šuster odbio je da komentariše pomenute navode, a izjavu je odbio da da i advokat Boltona, prenosi Politiko.

Sudija Okružnog suda SAD Rojs Lambert rekao je da bi eventualna zabrana objavljivanja knjige bila neefikasna, ali da je verovatno da je Bolton kriv.

„Bolton se kockao sa nacinalnom bezbednošću SAD. Izložio je svoju zemlju opasnosti, a sebe krivičnoj odgovornosti“, rekao je Lambert.

Predsednik Donald Tramp prokomentarisao je da je Bolton prekršio zakon i da zbog toga treba da odgovara.

Bela kuća je obavestila Boltona da knjiga sadrži visoko poverljive informacije, ali je Bolton odgovorio da je štampanje knjige već bilo u toku i da nije mogao da zaustavi njeno objavljivanje.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar