Foto: Printscreen/Facebook/Neurje.si

Meteorolozi iz Slovenije potvrdili su kako je u toj državi zabeležen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom.

„Video se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta“, javlja Agencija za zaštitu okoline, a prenosi 24ur.

U sredu je portal Neurje.si objasnio kako je došlo do nastanka tornada, a objavili su na svojoj Fejsbuk stranici i prilično dramatičan snimak formiranja vrtloga.

„Na formiranje tornada uticali su ekstremni zaokreti vetra u nižim slojevima atmosfere, što se vidi na snimku koji nam je poslao Grega Mahne. Osim vetra koji je duvao s jugoistoka, jugozapada i zapada (u višim slojevima), na sam razvoj uticao je i reljef koji je doprineo razvoju ekstremne pojave“ pišu na Neurje.si.

Ista Fejsbuk stranica donosi i snimak tornada iz neposredne blizine.

Konačno, čini se kako se Sloveniji spremaju nove vremenske neprilike, i to već ove nedelje.

„U četvrtak i petak će proći vrlo hladan front koji će sigurno biti intenzivniji od prethodnog. Sa zapada nad naše krajeve i dalje pristiže vlažan i topao vazduh, a sa severozapada hladna vazdušna masa pa možemo očekivati ​​razvoj olujnog nevremena koje negde može biti jačeg karaktera.

Od noći s četvrtka pa do subote ujutro negde će biti više padavina, vodostaji reka mogli bi da porastu, a na nekim mestima bujične poplave mogle bi izazvati probleme“, javlja Neurje.si.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar