Foto: Tanjug/AP Photo/ Valentina Petrova

Bugarsko tužilašttvo podiglo je danas optužnicu protiv šest osoba za trgovinu ljudima, dan nakon otkrića beživotnih tela 18 izbeglica iz Avganistana u kamionu ostavljenom na sporednom putu u blizini Sofije.

Tužilaštvo tvrdi da je kamion napušten u blizini sela Lokorsko nakon što su vozač i njegov saputnik uvideli da je većina od 52 izbeglice sakrivene u kamionu u teskom stanju ili mrtva, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, vozač kamiona i njegov saputnik optuženi su za smrt izbeglica.

Šef Nacionalne istražne službe i zamenik glavnog tužioca Borislav Sarafov rekao je da je, uprkos snažnom i dugotrajnom zapomaganju i lupanju izbeglica, vozač odbio da zaustavi kamion.

PROČITAJTE JOŠ:

„Smrt 18 žrtava je rezultat kombinacije nedostatka kiseonika u zatvorenom prostoru i prenatrpanost u vozilu kao u limenci“, rekao je Sarafov i dodao da su „žrtve umirale polako i mučno“.

Preživeli su prebačeni u bolnicu, a osmoro od njih nalazi se u teškom stanju, saopštio je ranije Bugarski centar za hitnu pomoć agenciji BTA.

Policija je sinoć upala na nekoliko adresa u celoj zemlji, a istraga se nastavlja, prenose bugarske Novinite.

Ovaj slučaj je šokirao Bugarsku i smatra se da je jedan od najgorih incidenata koji se dogodio na kopnenoj izbegličkoj ruti preko Balkana ka Evropi.

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar