pariz neredi protesti
Francuska neredi Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT/REUTERS/Sarah Meyssonnier/REUTERS/Gonzalo Fuentes/EUC / Zuma Press / Profimedia

Mir se vratio u La Grand Born, u predgrađe Pariza. Lokalna mafija ponovo vrši lenju kontrolu sa vrata ovog ogromnog stambenog naselja južno od Pariza; njihovo oružje na videlo, njihova lica skrivena. Posle višednevnih nereda od policije nema ni traga, prenosi BBC.

„U nekim banijama (prigradskim imanjima) su bolje opremljeni od nas, imaju bolje oružje“, rekao je jedan policajac, pod uslovom da se ne oda njegov identitet.

Policajac sa kojim je BBC razgovarao proveo je prošlu nedelju suočavajući se sa izgrednicima na nekoliko imanja u okolini Pariza, dok su u gradovima širom Francuske izbili neredi zbog ubistva Naela M, koji je imao 17 godina.

Ubijen je na policijskom stajalištu u Nanteru, zapadno od Pariza, a policajac koji je pucao kroz prozor automobila je u pritvoru optužen za ubistvo.

Neredi su bili „supernasilni“, rekao je policajac. Ali problem između francuskih predgrađa i francuske policije je mnogo dublji od povremenih erupcija vatrometa i molotovljevih koktela.

Francuska neredi Foto:REUTERS/Stephanie Lecocq

Nepoverenje i ogorčenost tinjaju ispod površine na mestima kao što je La Grande Borne, manje vidljivi od oružja koje ovde nose bande, ali je isto tako verovatno da će eksplodirati.

„Kada intervenišemo na imanju, postoji strah sa obe strane“, rekao je policajac. „Ali policija ne treba da se plaši. Strah ne pomaže u donošenju pravih izbora“, dodao je.

Pitanje koje se sada postavlja, od imanja do Jelisejske palate, jeste kako sprečiti ponovno rasplamsavanje ovih tenzija.

Djigui Diara je filmski reditelj koji je odrastao u La Grande Borneu, jednom od najsiromašnijih stambenih naselja u Francuskoj.

„Moj prvi susret sa policijom bio je kada sam imao 10 godina“, objasnio je, dok je sedeo na jednostavnom betonskom igralištu koje je posećivao kao dete, okružen niskim stambenim blokovima.

Bila je to policijska provera identifikacije starijeg člana njegove grupe, nekoga koga je video kao „velikog brata“.

„Bili su zaista nepristojni, pa je moj stariji brat odgovorio i spustili su ga na zemlju“, rekao je 27-godišnjak. „Ovo je bio moj prvi susret sa policijom i kao klinac sam sebi rekao, ‘ovo će biti moj prirodni neprijatelj'“.

Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

To je bilo otprilike u vreme kada je Francuska ukinula rad policije u zajednici, poznat u zemlji kao „policija blizine“ – nešto za šta Djigui veruje da je velika greška.

„Kod policije iz blizine nedostajalo je nasilja, nedostajalo je kriminala“, rekao je on. „Jezik je bio sjajan; poštovali su ljude. Morate spojiti ljude da biste osetili jedni druge.“

Sada dolaze samo kada su nevolje, dodao je on.

Đigui – čije ime znači „nada“ na malijskom jeziku bambara – rekao je da su ga policajci tokom provera ličnih dokumenata nazvali „gorila“ i „majmun“.

Pre četiri godine snimio je film Malgre Euk (U inat njima) koji je istraživao rasne podele između stanovnika i policije u njegovoj zajednici.

To je nešto što pominju i drugi lideri zajednice u drugim banlijama.

Neredi u Francuskoj Foto:REUTERS/Nacho Doce

U Ženeviljeu, na drugoj strani Pariza, Hasan Ben M’Barak vodi mrežu lokalnih udruženja koja je nastala tokom nedelja nereda 2005. godine.

„Potrebno nam je da najmanje 20 odsto ili 25 odsto policije koja patrolira u komšiluku i dolazi iz manjinske etničke pripadnosti [ili] da dolazi iz susedstva“, rekao je on. „To je zaista važan aspekt“, dodao je.

Od 2005. godine, objasnio je on, situaciju je sve teže kontrolisati – ne samo zbog promena u policiji, već i zbog promene politike finansiranja, sa novcem usmerenim ka urbanoj regeneraciji i dalje od lokalnih udruženja na terenu.

Ono što je ovog puta upadljivo, rekao je, jeste da „niko – nijedno udruženje – nije pozvalo na smirivanje“ jer više nemaju ovlašćenja da utiču na situaciju.

Francuski mediji su ove nedelje preneli da je policajac optužen za Naelovo ubistvo rekao istražiteljima da je povukao obarač jer se plašio da će 17-godišnjak odvesti i „odvući“ svog kolegu policajca sa sobom.

Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Saobraćajni policajac, po imenu Florijan M, takođe je negirao da je pretio tinejdžeru pucanjem u glavu.

Pucnjava i neredi koji su usledili danima su dominirali francuskim medijima. Ali mnogi veruju da je medijsko izveštavanje ovde jednako važno kao i policija i politika u podsticanju podela.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni moraju da pričaju o velikim istorijama priče u predgrađima, ne samo kada su neredi“, rekao je Đigui. „To će smanjiti rasizam i strah kod drugih. A mi u predgrađu moramo da smatramo svakog mlađeg brata, svaku mlađu sestru svojim. Moramo da smatramo svakog člana ovog imanja svojom porodicom.“

Đigui sada radi na novoj seriji o policiji u predgrađima Francuske, i rekao je da veruje da oni izvan predgrađa počinju da se bude u vezi sa njegovom porukom.

Protesti žutih prsluka, koji su izbili širom Francuske 2017. godine, izazvali su nacionalnu debatu o policijskoj brutalnosti nakon što je jedan broj demonstranata ozbiljno povređen od strane policije.

Za sada, međutim, požari su utihnuli u predgrađima, kao i pažnja koju su privukli. A visoki stambeni blokovi koji okružuju prosperitetne gradove Francuske ponovo tonu sa vidika.

BONUS VIDEO: Alarmantno u Parizu: Makronovo popuštanje ili nova „Francuska revolucija“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar