Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Odluka Glavnog odbora (GO) Pokreta Evropa sad (PES) da se bez jednog od lidera Jakova Milatovića odredi o načinu nastupanja na državnim izborima, i potez Predsedništva da iz te stranke isključi Janka Odovića, potvrdili su sumnje da je u toku borba za prevlast dvojice najviših zvaničnika PES-a.

To pokazuje i jučerašnja Milatovićeva poruka da sednica GO nije sazvana “ni na etičkom, ni na principu zajedništva”, pišu Vijesti.

On je, zbog obaveza, tražio da odbor ne bude u sredu veče, ali je, ipak, održan i jednoglasno je odlučeno o samostalnom nastupu na izborima – sa liderom partije Milojkom Spajićem kao nosiocem liste.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, shutterstock

”Prebrzo smo ispustili istorijsku, veliku pobedu (na predsedničkim izborima) 2. aprila, gde je upravo etikom i zajedništvom pobeđen jedan tridesetogodišnji diktatorski režim. Plašim se da neko ne želi da koristi iste principe kako bi se dodatno pobedila zaostavština simbola ovog kvazidiktatorskog režima”, rekao je Milatović, novoizabrani šef države, koji je predlagao da PES ide na izbore s programski bliskim partijama.

Na sednici GO, on za to nije dobio podršku nijednog člana.

S druge strane, Spajić je zagovarao samostalni nastup. U kom aranžmanu će PES na izbore, samo je jedna u nizu tema o kojima dvojica čelnika partije u usponu imaju suprotstavljene poglede. Pored toga, to su i učlanjenje u regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan”, stanje javnih finansija i mnoga druga pitanja.

Iz PES-a se juče nisu oglašavali o Milatovićevim ocenama, dok Spajić nije želeo da ih komentariše. Prethodno je, nakon sednice GO, izjavio da je u dobrim odnosima s Milatovićem, da nemaju “nekih mimiolaženja” i da je ubeđen da će zajedno doći do istog cilja – “bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore”.

Jakov Milatović Foto: Vijesti

Spajić je sednicu GO sazvao, na, kako je saopšteno iz PES-a, insistiranje dve trećine članova tog organa. Sazvao je u ponedeljak za sredu iako je Statutom propisano da se to čini najmanje pet dana pre održavanja sednice.

Jedan od izvora “Vijesti” iz te stranke tvrdi da je sporno što je sednica sazvana bez stava Predsedništva o temama o kojima bi trebalo da se raspravlja, jer to do sada nije bila praksa.

Predsedništvo je zasedalo neposredno uoči GO, i ono je zbog “narušavanja jedinstva stranke”, iz nje isključilo Janka Odovića. Time, kako su kazali sagovornici “Vijesti” iz PES-a, Odoviću prestaju sve funkcije u stranci.

Međutim, on tvrdi da je i dalje član organa partije, dok Spajić navodi da u tom slučaju postoje “pravne neodumice”.

Milojko Spajić
Milojko Spajić Foto: GOV.ME/S. Matić

Iz PES-a juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” kakav je Odovićev status u stranci i zašto tvrdi da i dalje pokriva funkcije.

Prema nezvaničnim informacijama, on je neprihvatljiv kolegama jer narušava partijsko jedinstvo navodnim manipulisanjem informacijama, povlačenjem poteza bez konsultovanja stranačkih organa…

Odović je prošle sedmice podneo ostavku na funkciju u Predsedništvu nakon što je odbijen Spajićev zahtev za “blanko podrškom” u kreiranju partijske politike pred parlamentarne izbore 11. juna.

Preksinoć je izjavio da je posredi “nesporazum”, ne komentarišući zapravo isključenje iz partije, već odluku Predsedništva da konstatuje njegovu ostavku i da ne prihvati njeno povlačenje.

Milojko Spajic Ministar finansija i socijalnog staranja CG
Milojko Spajić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Rekao je da je Predsedništvo odlučivalo o “nepostojećem aktu”, da na sednici nisu bili svi članovi i da, dok ga GO ne razreši pozicije u Predsedništvu, ostaje član oba ta tela i predsednik Statutarne komisije.

Prema Statutu PES-a, GO nema nikakvu ulogu u tome jer Predsedništvo odlučuje o isključenju.

PES je formiran pre deset mjeseci, i osim pobede na predsedničkim izborima, ostvario je veliki uspeh i na oktobarskim lokalnim, nakon kojih je, između ostalog, dobio poziciju gradonačelnika Podgorice.

Podrška sa predsedničkih seli se na parlamentarne izbore?

Na poslaničkoj listi PES-a mogao bi se naći kadar više lokalnih lista, koje su Milatovića podržale na predsedničkim izborima – Alternativa, Pokret Biram Bar, deo saveza “Ne damo Nikšić”, Novska lista, Durmitorska inicijativa… Ali i Savez građana CIVIS, Stranka pravde i pomirenja (SPP), Demohrišćanski pokret, Jugoslovenska komunistička partija.

Pročitajte još:

Spajić je pre dva dana saopštio da će PES u susret izborima razgovarati sa lokalnim listama i nezavisnim intelektualcima, i da je jedan od predloga koji se čuo na sednici GO da izborna lista nosi naziv “Evropa sad i građani”.

Predlog Predsedništva bio je, prema informacijama “Vijesti”, da komisija koja je razgovarala sa listama koje su podržale Milatovića u prvom krugu predsedničkih izbora, podnese izveštaj, pa da se nakon toga odluči o modelu nastupa na državnim izborima.

BONUS VIDEO Jakov Milatović za Novu: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar