Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Mere karantina donete na kruzeru "Dajmond Princes" u Jokohami možda su dozvolile da se dodatne infekcije prošire među brodskom posadom i putnicima, priznao je visoki savetnik japanske vlade doktor Norio Omagari.

Američki kruzer, Japan je stavio pod karantin tokom dve nedelje u februaru, nakon što je na brodu otkriveno izbijanje koronavirusa. Najmanje 705 ljudi zarazilo se virusom tokom karantina, od kojih je četvoro umrlo, piše CNN.
U intervjuu za CNN, Omagari je rekao da karantin na kruzeru krstarenja „možda nije bio savršen“.

On je rekao da je japanska vlada donela „tešku odluku“ da dozvoli posadi da nastave da rade na brodu, uprkos riziku od zaraze, kako bi osigurali nesmetano funkcionisanje broda. Budući da nisu izolovali posadu, „Dajmond princes“ od početka karantina, rekao je da su zaraženi radnici možda preneli „sekundarne ili tercijalne“ infekcije na druge članove i putnike, što je pogoršalo smrtonosnu epidemiju.

Omagari je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu koji finansira vlada i član je vladinog ekspertnog panela koji savetuje Tokio o novom izbijanju koronavirusa.