Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropskog saveta tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Evropske unije, a očekuje se da će doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Kako se navodi u agendi za samit Evropskog saveta, kada je reč o politici proširenja, lideri EU razgovaraće o najnovijem razvoju događaja u BiH, Ukrajini i Moldaviji.

Na agendi Evropskog saveta naći će se, između ostalog, i pitanja bezbednosti i odbrane, podrške Ukrajini, spoljnih poslova i poljoprivrede.

Sarl Misel Charles Michel
Šarl Mišel Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

U pozivnom pismu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je da lideri EU razmotre pripreme za proširenje i reforme, imajući u vidu, kako je naglasio, da ta dva pravca moraju da napreduju paralelno kako bi se osiguralo da i buduće države članice i EU budu spremne do trenutka pristupanja.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Mišel je upozorio da se EU suočava sa „odlučujućim momentom“ i naveo je da je glavni zadatak da se brzo pruži vojna pomoć Ukrajini, ali i brza nabavka i isporuka municije, na osnovu nedavnih inicijativa poput češke inicijative.

„Ovaj Evropski savet biće prilika da se ti napori ojačaju i ubrzaju. Pored toga, moramo se usredsrediti na efikasnu primenu i sprovođenje naših sankcija, kao i na unapređenje naših napora na korišćenju neočekivanog profita od nepokretne imovine“, naveo je Mišel.

Pročitajte još...

Ocenio je i da je vreme za promenu paradigme u odnosu na bezbednost i odbranu Evrope.

„Sada kada se suočavamo sa najvećom bezbednosnom pretnjom od Drugog svetskog rata, krajnje je vreme da preduzmemo radikalne i konkretne korake da budemo spremni za odbranu i da ekonomiju EU postavimo na ‘ratne temelje’. To znači da trošite više i kupujete više zajedno, a time i efikasnije. Moramo i da pomognemo odbrambenoj industriji da pristupi privatnim i javnim fondovima i da smanji regulatorna opterećenja i barijere“, naveo je Mišel.

Evropska komisija ranije ovog meseca preporučila je da se odobri početak pregovora sa BiH, koja ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar