Bob Menendez Foto:Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Na suđenju američkom senatoru Demokratske stranke Bobu Menendezu za primanje mita počeo je odabir članova porote, a sudija Sidni Stajn izuzeo je više desetina ljudi od obaveze služenja u poroti, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je optužilo Menendeza da je primao novac, zlatne poluge i luksuzne automobile da bi iskoristio svoj uticaj u SAD u korist Egipta i Katara i da bi ometao istrage vođene protiv dva biznismena iz Nju Džersija.

Njih trojica su optuženi zajedno Menendezovom suprugom Nadinom, a svi su se izjasnili da nisu krivi. Peti optuženi, Hose Uribe, priznao je krivicu za davanje mita u martu i pristao je da sarađuje sa tužilaštvom.

Pročitajte još...

Iako se izjasnio da nije kriv po svim navedenim tačkama optužnice, Menendez je bio primoran da se odrekne predsedavanja Spoljnopolitičkim odborom Senata američkog Kongresa, mada je rekao da neće podneti ostavku kao senator.

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar