Boris Džonson Foto:Tanjug/Daniel Leal/Pool via AP

Poslanici britanske Konzervativne partije večeras su glasali o nepoverenju svom lideru Borisu Džonsonu. Poslanici su glasali od 19 časova, nakon čega će odmah uslediti prebrojavanje glasova. Boris Džonson je stigao na glasanje zajedno sa ministrom odbrane Benom Volasom i šefom štaba Dauning strita Stivom Barklijem. Glasanje je sada završeno, a očekuje se da će rezultat objaviti predsednik Komiteta 1922, Graham Bradi za oko sat vremena.

Za Džonsonov odlazak potrebni su glasovi većine konzervativnih poslanika, njih 180. Ako se to dogodi, slede izbori za novo rukovodstvo stranke.

Najmanje 145 britanskih poslanika iz Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona javno je izreklo podršku premijeru uoči večerašnjeg glasanja o poverenju u britanskom parlamenti, pokazuju rezultati ankete Rojtersa.

Kako javlja Skaj njuz, poslanik Torijevaca Džon Lamont podneo je ostavku na mesto privatnog sekretara parlamenta Liz Trus da bi glasao protiv Borisa Džonsona

Džonson je obećao poslanicima novi ekonomski razvojni plan sledeće nedelje, rekao je izvor iz Konzervativne stranke nakon što se britanski lider obratio svojoj stranci uoči današnjeg glasanja o poverenju u parlamantu.

Neimenovani izvor je rekao da je Džonson obećao i da će smanjiti poreze ako ostane na funkciji i upozorio poslanike da se ne okreću jedni protiv drugih i „zarobe stranku u scenario nalik na Dan mrmota“.

Džonson koji je premijer od 2019, je pod sve većim pritiskom nakon izveštaja o žurkama koje su održavane u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu 10 dok je u ostatku zemlje na snazi bio strogi lokdaun zbog pandemije koronavriusa.

Džesi Norman, zvaničnik Ministarstva finansija između 2019. i 2021. godine, poslednji je Torijevac koji je javno pozvao na glasanje o nepoverenju, pridruživši se sve većem broju onih koji veruju da stranka pati zbog Džonsona. Norman je rekao da više ne može da stoji uz premijera.

„Nedavni događaji su razjasnili situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi pod vašim rukovodstvom, ne ostavljajući nikakvu sumnju. Bojim se da ne postoje okolnosti u kojima bih mogao da služim u vladi koju vodite“, napisao je Norman u pismu koje je objavio na Tviteru.

„U skladu sa pravilima, danas će biti održano glasanje o poverenju od 18.00 do 20.00 časova. Glasovi će biti prebrojani odmah nakon toga. Saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme“, poručio je predsedavajući Komiteta 1922, Grejem Brejdi.

***

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar