Foto:Volker WISSING / AFP / Profimedia

Zeleni i Liberali započeli su pregovore o koaliciji. Šef Liberala Kristijan Lindner, generalni sekretar te stranke Folker Vising, te dvoje šefova Zelenih Analena Berbok i Robert Habek su u utorak obavili preliminarne razgovore. I objavili selfi na društvenim mrežama uz tekst: „U potrazi za novom vladom tražimo sličnosti kako bismo premostili podele. Čak ih i pronalazimo. Uzbudljiva vremena.“

Cilj je bio da se u grubim crtama označe teme oko kojih postoje najveće razlike te da se razmisli kako je preko tih razlika moguće izgraditi neke mostove. A razlika nije malo, pogotovo u poreskoj politici, javnoj potrošnji i zelenoj agendi, piše Dojče vele. 

Ovim dvema strankama je, kao trećeplasiranoj i četvrtoplasiranoj na izborima u nedelju, dopalo da praktično u duetu mogu da odluče da li će kao kancelara krunisati socijaldemokratu Olafa Šolca ili ipak izbornog gubitnika, demohrišćanina Armina Lašeta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sve su opcije još uvek u igri

Vodeći političari Liberala su jasno rekli da takozvana semafor-koalicija sa Zelenima i Socijaldemokratama, koja se trenutno čini najverovatnijom, za njih još uvek nije jedina opcija.

Kandidat za kancelara SPD Olaf Šolc je na jednom okupljanju stranačkih kolega rekao da bi koalicija sa Zelenima i Liberalima bila „vlada u kojoj se okupljaju tri stranke koje imaju različite ideje napretka, ali koje se delimično i preklapaju“.

Šolc je dodao da je SPD oduvek bila stranka koja je smatrala da je moguće ostvariti pravnu državu, slobodno društvo i bolji život za sve. Za poznavaoce političke scene u Nemačkoj, to su bile poruke u pravcu Liberalne stranke.

No izborni pobednik Šolc je poslao poruku i Zelenima: I Zeleni, jednako kao i SPD, smatraju da je centralno pitanje zaustavljanja klimatskih promena koje je izazvao čovek te pitanje zaštite čovekove okoline, ali su Zeleni „naravno više usredsređeni na to“.

Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Demohrišćani još uvek u šoku

I dok stranke koje su na izborima znatno ojačale razmišljaju o koaliciji, Demohrišćani su još u šoku i kao da se jedva drže na nogama.

To se posebno odnosi na predsednika CDU Armina Lašeta, koji je kao kancelarski kandidat podbacio i smatra se najodgovornijim za najlošiji izborni rezultat u istoriji partije.

U utorak se okupila nova poslanička grupa CDU i sestrinske bavarske CSU, te je na mestu šefa poslaničke grupe sa 85 odsto glasova potvrdila Ralfa Brinkhausa. On je izabran na period od šest meseci – mada je hteo da ga izaberu na uobičajenih godinu dana.

Armin Laset Armin Laschet
Armin Lašet Foto:Tanjug/Photo/Markus Schreiber

Šef stranke Lašet, koji je i sam poslanik, želeo je da Brinkhaus bude odabran na samo nekoliko sedmica, dok se ne sastavi nova Vlada. Mnogi su Lašetovu nameru protumačili ovako: ukoliko ne uspe da postane kancelar, želi da sam bude vođa opozicije kao šef poslaničkog kluba.

Mada je nakon sastanka Brinkhaus ritualno izjavio da je izbor na šest meseci kompromisno rešenje i „demonstracija jedinstva“, odmah je dodao da će se i nakon ovih pola godine kandidovati za ostanak na toj funkciji.

Kasnije tokom večeri je Brinkhaus izjavio da se predsednik stranke Lašet neće kandidovati za funkciju ni kasnije. „Armin Lašet zasigurno se neće kandidovati za predsednika poslaničke grupe ni ako odemo u opoziciju“, rekao je Brinkhaus za ARD.

Lašet je tokom predizborne kampanje najavio povlačenje s funkcije premijera u najvećoj pokrajini u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Ukoliko bude razvlašćen i u stranci, što priželjkuje veliki broj njegovih takmaca, Lešt bi praktično ostao običan poslanik bez ikakve bitne uloge.

Angela Merkel i Armin Laset
Angela Merkel i Armin Lašet Foto:Tanjug/Photo/Markus Schreiber

„Ne treba odustajati od Jamajke“

Na sednici poslaničke grupe je pak Lašet priznao svoje greške u kampanji i izrazio žaljenje, preneli su medijima neki prisutni. On se izvinio političarima Demohrišćana koji nakon izbornog poraza više nisu u parlamentu.

S obzirom na napore da se ipak uspostavi nova vlada sa Zelenima i Liberalima, rekao je: „Naša ponuda za razgovore je spremna.“ Lašet je dodao da „ne treba još odustati od Jamajke“. Time je mislio upravo na tu koaliciju stranaka čije su boje crna, zelena i žuta, baš kao na zastavi karipske države.

BONUS VIDEO Nemačka pred izborom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram