Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Radnici u Fajzerovoj fabrici u Mičigenu otpremili su prve pošiljke svoje vakcine protiv covida-19 čime je počela najveća i najsloženija distribucija vakcina u istoriji SAD. Dan ranije direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Robert Redfild je prihvatio preporuku Savetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP) da se odobri korišćenje vakcine protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, čime je vakcina u potpunosti odobrena. Vakcinacija protiv koronavirusa u SAD počinje sutra.

Televizijski snimci iz Fajzerove fabrike u Kalamazuu prikazuju radnike koji izvlače kutije sa vakcinama iz zamrzivača i postavljaju ih u velike plave frižidere pre nego što će kutije biti označene nalepnicama.

Snažnim aplauzom radnici su propratili prenos prvih kutija do kamiona kojima će vakcina krenuti, uz strogu pratnju policije, do konačnih odredišta.

Fajzerove ledene pošiljke sadrže do 4875 doza koje će se kamionima prevoziti iz Kalamazua do aviona.

Radnici će utovariti vakcine – koje moraju da budu skladištene na subarktičkoj temperaturi – u avione kojima će se prevoziti do centralnih skladišta dostavnih firmi  kao što su spomenuti UPS (United Parcel Service) ili FedEx u gradovima Lusivil, Kentaki i Memfis.

Iz tih skladišta vakcina  će se distribuirati u 145 američkih mesta koja će primiti prve doze.

Vakcinacija počinje sutra a među prvima će vakcinu primiti zdravstveni radnici i štićenici doma za starije i nemoćne.

Fajzerova vakcina najzahtevnija je među svim vakcinama razvijenim za borbu protiv pandemije koronavirusa, jer zahteva najstrože mere za isporuku i skladištenje pri temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusovih.

Osim SAD-a, Fajzerova vakcina je odobrena u još nekoliko država. Prva na svetu je to učinila Velika Britanija, a onda i Kanada, Bahrein i Saudijska Arabija.

SAD su najmnogoljudnija zemlja do sada koja je dala odobrenje za upotrebu ove vakcine.

U poslednja 24 časa u SAD je registrovano 213.305 novih slučajeva koronavirusa, dok su od posledica kovid-19 umrle još 2.283 osobe, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ovim je ukupan broj slučajeva porastao na 15.932.116.

Ukupan broj preminulih sada iznosi 296.818.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar