Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

U toku je trka za svrgavanje Vladimira Putina i "otimanje" njegove krune, kaže bivši pripadnik FSB-a i Putinovog užeg kruga Igor Strelkov.

„Počela je borba za politički Olimp između grupa koje okružuju Putina“, rekao je on, a prenosi Dejli mejl.

Borba za njegovu smenu bukti do te mere da je „čak i mi možemo primetiti“, naglašava on.

Strelkov je odigrao ključnu ulogu za Putinovu aneksiju Krima i potčinjavanje Donjecke oblasti Ukrajine 2014. godine, a sada je uporni kritičar ratne strategije Kremlja.

Igor Girkin Strelkov
Igor Girkin Strelkov Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Neposredna masovna mobilizacija još pola miliona ljudi jedini je način da Putin izbegne poraz i sramotu u ratu u Ukrajini, tvrdi on.

Istovremeno, borba u vrhu Kremlja fokusira se na pobunjenog Putinovog prijatelja Jevgenija Prigožina, šefa Vagnerove privatne vojske, i lojalističkih snaga u ministarstvu odbrane u momentima kada slabi uticaj ministra odbrane Sergeja Šojgua, kaže Strelkov.

Drugi veruju da će bezbednosni aparati oko bivšeg šefa FSB-a Nikolaja Patruševa verovatno smeniti Putina u pokušaju da spasu elitni vladajući krug.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Neki tvrde da bezbednosni blok postavlja njegovog sina, ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa, kao frontmena za državni udar koji bi smenio Putina zbog ratnih neuspeha ili lošeg zdravlja.

Strelkov vidi Prigožina, poznatog kao „Putinov kuvar“, kao čoveka koji želi da bude glavna politička snaga sama po sebi, a postoje dokazi da on sada obezbeđuje istaknuto izveštavanje u državnim medijima.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Oni su već započeli borbu. Ne bore se oko broja granata…Sada govorimo o tome šta dolazi posle Putina. Hoće li se to dogoditi za godinu ili dve? Ne znamo. Ali u stvari, borba za politički Olimp je počela između grupacija koje okružuju Putina do te mere da čak i mi to možemo da primetimo…“, navodi Strelkov.

Takođe, on smatra da će sigurno biti i drugog talasa mobilizacije.

BONUS VIDEO Rat bez kraja: Rusi gađaju, Ukrajinci odgovaraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare