Boris Džonson Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Ministar za obrazovanje Vil Kvins koji je pre nekoliko dana branio britanskog premijera Borisa Džonsona, podneo je ostavku na tu funkciju. On je treći britanski ministar koji je u poslednja dva dana napustio vladu.

Kvins je rekao da ga je Dauning strit 10 uverio da Džonson nije bio upoznat sa optužbama protiv poslanika konzervativaca Kristofera Pinčera. Ipak, situacija se preokrenula, a kabinet premijera je tada priznao da je Džonson bio upoznat sa više optužbi za Pinčerovo „predatorsko ponašanje“.

Objavljujući svoju odluku na Tviteru, Kvinsk je rekao da su razlozi njegove ostavke „netačna“ uveravanja o Pinčeru i poželeo je sve najbolje svom nasledniku.

Pre njega, ostavke su podnela još dvojica ministara koji su do sada podržavali politiku Borisa Džonsona.

Ministri zdravlja i finansija – Sadžid Džavid i Riši Sunak podneli su juče ostavke na funkcije u britanskoj vladi zbog, kako su obrazložili, nagomilanih izazova i gubitka poverenja u premijera. Oni su ostavke podneli u roku od 10 minuta jedan od drugog.

„Razgovarao sam sa premijerom kako bih mu preneo odluku o ostavci. Bila je velika privilegija da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savesti“, naveo je ministar zdravstva Sadžid Džavid na Tviteru, prenosi Rojters.

Džavid je rekao da su mnogi poslanici i javnost izgubili poverenje u Džonsonovu sposobnost da vlada u nacionalnom interesu.

Sajid Javid
Sajid Javid Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Ministar finansija Riši Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da „ne može ovako više da se nastavi“.

„Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za određene standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku“, istakao je ministar finansija na Tviteru.

U pismu premijeru Džonsonu, Sunak je ukazao na „ogromne izazove“ sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod „spreman da čuje istinu“.

Ni Džavid ni Sunak nisu javno govorili od kada su podneli ostavke, ali njihova pisma ostavke su bila veoma kritična prema premijeru Džonsonu.

Džavid je upozorio da rukovodstvo „ne deluju u nacinalnom interesu“. Lideri opozicionih partija su pozvali ostale ministre u kabinetu da se pridruže tom paru i podnesu ostavke, a lider laburista ser Keir Starmer rekao je da spreman za vanredne izbore.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Nijedan poslanik Torijevaca nije javno okrenuo leđa Džonsonu, a nekoliko ministara se okupilo oko premijera, uključujući i ministarku inostranih poslova Liz Tras. On je rekla da je 100 odsto uz premijera dok su ministri poput Dominika Raba, Majkla Gouva i Bena Volasa nagovestili da će ostati u vladi.

PROČITAJTE JOŠ:

Džonson imenovao nove ministre

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Nadima Zahavija na položaj ministra finansija umesto Rišija Sunaka koji je u utorak dao ostavku nezadovoljan Džonsonovim političkim vođstvom.

Zahavi (55) je nasledio ministarstvo finansija u trenutku kada se britanska ekonomija kreće putem verovatne recesije, prenosi Rojters.

On će po svemu sudeći biti suocen sa trenutnim pritiskom da učini više kako bi pomogao britanskim domaćinstvima koja se bore sa porezima koji su na putu da dostignu najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija. Zahavi je ranije bio sekretar za obrazovanje, a njega je na tom položaju zamenila Mišel Donelan, dosadašnja ministarka za visoko obrazovanje.

Džonsonov kabinet je potvrdio i da će Stiv Barkli zameniti Sajida Džavida na položaju ministra zdravlja i socijalne zaštite, navodi u izveštaju BBC.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare