Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Na sednici vlade Hrvatske jutros premijer Andrej Plenković rekao je kako će vlada poslati u sabor predlog učestvovanja hrvatske vojske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Kaže da postoje tri načina na koja se može pomoći ukrajinskoj vojsci te da očekuje pozitivnu odluku sabora.

Plenković je na početku sednice zahvalio ministru Tomi Medvedu i svima koji su učestvovali u organizaciji Dana sećanja.

„Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše“, rekao je premijer, prenosi Index.hr.

„Predlog da HV učestvuje u misiji pomoći Ukrajini“

Premijer Plenković je govorio i o budžetu. Ponovio je da budžet nastavlja da bude sidro kojim se čuva rast privrede te da je to budžet koji će zadržati društvenu koheziju. U utorak će se o budžetu glasati u saboru.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

„Danas ćemo saboru uputiti predlog vlade za učestvovanje u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to na način da HV učestvuje na tri načina. Da naši oficiri budu u zapovednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu deo vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u saboru. Očekujemo pozitivnu odluku sabora“, rekao je Plenković.

„Smanjujemo trošarine na lož ulje“

Komentarisao je i pad cena naftnih derivata. Rekao je kako vlada danas smanjuje trošarine na lož ulje.

Foto: REUTERS/Yves Herman

„Nastavljamo s politikom vođenja računa da cene naftnih derivata za građane budu u prihvatljivim okvirima“, rekao je. Premijer Hrvatske je govorio i o uvođenju evra. Kaže kako je veliki deo priprema završen, kako bi nakon Nove godine sve operativno funkcionisalo.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, u poseti Hrvatskoj juče je bio austrijski kancelar. Razgovor je, kaže Plenković, prošao odlično i Austrija jasno podržava članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. Dodao je kako očekuje da 8.12. bude donesena konačna odluka u pristpanju Hrvatske Šengenu.

„Time realizujemo naš cilje dublje integracije“, kaže Plenković.

Sa ministrom Olegom Butkovićem i austrijskim kancelarom, Plenković danas ide da poseti LNG termina u Omišlju. Kaže kako se radi na tome da se od Hrvatske stvori relevantno regionalno energetsko čvorište.

BONUS VIDEO: Plenković odgovorio Vučiću: Ja sam očito glavni ustaša u Srbiji, nenormalna retorika Brnabić i tabloida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar