Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se u razgovoru sa pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista razmišlja da li mogu eventualno da se povećaju kazne za upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", ali ne i o izmenama zakona koji bi zabranili njegovu upotrebu.

„Ja sam još jednom naglasio da su postojeći propisi i presude Ustavnog suda vrlo jasne što se tiče pokliča, tu mislim da samo treba ujednačiti praksu. Možemo videti mogu li se eventualno povećati kazne, kako bismo i na taj način delovali preventivno, ali i sankcionisali one koji krše zakon“, rekao je Plenković novinarima nakon komemoracije povodom 77. godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Hrvatski premijer, međutim, nije precizirao razmišlja li se o izmenama u sferi kaznenog ili prekršajnog zakona.

Ima više opcija o kojima se razgovara, kazao je on, dodavši da sudovi i sad imaju zakonsku osnovu, ali da treba ujednačiti sudsku praksu, što može samoinicijativno da uradi i Vrhovni sud.

Poručio je da je hrvatska vlada spremna da finansira preuređenje Spomen područja Jasenovac, dok će Ministarstvo nauke i obrazovanja nastojati da u dogovoru sa direktorima škola, osiguraju da što više učenika obiđe Jasenovac.

Podsetimo, najviši državni predstavnici odali su u Jasenovcu počast žrtvama tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, ali ni ove godine nije bilo zajedničke državne komemoracije zbog narušenih odnosa predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Takođe, i koordinacija jevrejskih opština odbila je da dođe na državnu komemoraciju zato što vlada Andreja Plenkovića nije izričito zabranila ustaške simbole i pozdrav „Za dom spremni“, pa su najavili odvojenu komemoraciju iduće nedelje.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj, Ilan Mor, koji je prisustvovao komemoraciji, upozorio je hrvatske vlasti da se ugledaju na  Nemačku koja je zabranila nacistički pozdrav.

Rekao je da je u Jasenovac došao u znak solidarnosti sa žrtvama ali da će u Jasenovac doći i iduće nedelje zajedno sa predstavnicima jevrejske zajednice.

***

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije u Jasenovcu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar