Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković, danas je na Saboru na kojem se glasa o poverenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će on voditi, izjavio da će prosečna plata u ovoj, nama susednoj zemlji, biti 7.600 kuna, što je oko 1000 evra.

Katarina Peović postavila je na Saboru pitanje kada Vlada misli da poveća minimalac na nešto više od 4.000 kuna.

„Hrvatski radnici najviše rade, a najpotplaćeniji su. Ništa niste napravili za radnike Meglea, fabrike duvana u Kanfanaru, Šećerane Viro. Uništili ste i brodogradilište“ rekla je Peović.

„Minimalna plata se određuje odlukom Vlade, ali se ne donosi bez osluškivanja njenog efekta na ekonomiju. Stvaramo preduslove ekonomskog rasta da to možemo učiniti. Evo, obećavam 7.600 kuna prosečne plate u Hrvatskoj za četiri godine od danas!“

Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Zastupnici su potom ispitivali Plenkovića o dvojezičnim pločama u Vukovaru, moratorijumu na kredite i kamate, a ‘mostovac’ Troskot je imao pitanje hoće li biti referenduma za prelazak na evro.

“Ili ćete nam ponovno ukrasti referendum?”

Plenkoviću je tu zasmetala jedna reč.

“Nemojte koristiti tako teške reči poput ‘krađa’. Uvođenje evra je formalno i pravno rešeno.”

Plenković je završio s izlaganjem i sada kreću replike. Bračni par Raspudić prvi je uputio pitanja mandataru.
Prvo je Nino Raspudić pitao Plenkovića zašto Ministarstvo spoljnih poslova nije podnelo nijedan izveštaj o sprovođenju Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH.

“Je li reč o nemaru ili se od toga odustalo?” upitao je Raspudić, a Plenković mu je odgovorio:

“Drago mi je da smo dobili još jednog saveznika u jačanju politike RH prema ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Ta deklaracija 2018. nije prošla konsenzus, a ja se nadam da ćete vi nama u budućnosti pomoći u toj borbi…”

Raspudić je potom prigovorio da nije dobio odgovor, ali nije pomoglo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar