Foto:EPA-EFE/Francisco Seco

Hrvatska će nastaviti da vakciniše građane AstraZenekom, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon što je Evropska agencija za lekove potvrdila da postoji veza između te vakcine i pojave krvnih ugrušaka u retkim slučajevima. Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od AstraZeneke, a Plenković je ponovio da će ta zemlja nastaviti da traži mogućnost nabavke različitih vakcina od drugih kompanija.

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta vlade imali sastanak sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskom agencijom za lekove (HALMED).

„Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gde je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti vakcinisanje AstraZenekom, a vlada će pratiti taj stav“, poručio je Plenković.

Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od AstraZeneke, a Plenković kaže da cena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi hrvatski Index.

„Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi“, rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

„Što se tice Sputnjika, mi smo podneli zahtev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvek dobro da imamo potvrde nadležnih tela o kvalitetu pojedine vakcine“, rekao je Plenković.

Podsetimo, Britanski Zajednički odbor za vakcinciju i imunizaciju (JCVI) preporučio je danas britanskim vlastima da ne bi trebalo davati vakcinu AstraZeneka protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rietke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Ova odluka je usledila nakon izveštaja Evropske regulatorne agencije (EMA) u kojem se navodi da je utvrđeno postojanje veze između vakcine AstraZeneka i stvaranja retkih krvnih ugrušaka ali se i ovog puta navodi da je korist vakcine AstraZeneka i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter