Masih Alinejad, novinarka
Masih Alinejad Foto: Wiktor Dabkowski / ZUMA Press / Splash / Profimedia

Američki tužioci optužili su četvoricu Iranaca, za koje se tvrdi da su obaveštajni operativci za Teheran, za planiranje otmice njujorške novinarke i aktivistkinje za ljudska prava koja kritikuje Iran, navodi Rojters prema optužnici Ministarstva pravosuđa otpečaćene u utorak.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednjih su godina iranski obaveštajci prevarili brojne inostrane aktiviste i naveli ih da otputuju na odredišta gde bi potom bili oteti i poslani natrag u Iran, saopštile su američke vlasti.

Iako optužnica nije imenovala metu otmice, Rojters je potvrdio kako je reč o iransko-američkoj novinarki Masih Alinedžad, koja je dala svoj doprinos vladinom „Glasu Amerike“ (servis na persijskom jeziku) i koja izveštava o pitanju ljudskih prava u Iranu, prenosi Hina.

Na upit Rojtersa da potvrdi da je Alinedžad meta otmice, Ministarstvo pravosuđa odbilo je da da komentar.

Masih Alinejad Foto: REUTERS/Toby Melville

Ali Alinedžad, koju je Rojters kontaktirao telefonom nakon podizanja optužnice, rekla je kako je šokirana. Izjavila je kako je sarađivala s FBI-jem otkako joj se agencija obratila pre osam meseci sa fotografijama koje su napravili optuženi.

„Pokazali su mi da je Islamska Republika došla jako blizu“, rekla je.

Četvorica Iranaca unajmili su privatne istražitelje pod lažnim izgovorom da motre novinarku u Bruklinu, snimajući njenu porodicu i dom u sklopu plana za njenu otmicu, tvrde tužioci.

Četvorica optuženih planirala su „nasilno da odvedu željenu žrtvu u Iran, gde bi sudbina žrtve u najboljem slučaju bila neizvesna“, rekla je državna tužiteljka za južni okrug Njujorka Odri Štraus.

Iranski operativci unajmili su privatne istražitelje na Menhetnu da nadziru Alinedžad i njenu porodicu tvrdeći da je ona nestala osoba iz Dubaija koja je pobegla iz zemlje kako bi izbegla plaćanje duga, naveli su tužioci.

Tužioci su rekli kako su iranski operativci istražili kako bi je mogli tajno prevesti iz Njujorka na brzom brodu koji ide prema Karakasu.

Iran je tu operaciju protiv novinarke izrežirao sa „namerom da namame našu građanku natrag u Iran kao osvetu za slobodu izražavanja“, rekao je pomoćnik direktora Alan E. Kohler iz protivobavještajnog odeljenja FBI-ja.

Iranski su obaveštajci 2019. godine namamili Ruhollaha Zama, novinara koji živi u Francuskoj, da ode iz zemlje. Zarobili su ga te ga kasnije pogubili u Iranu pod optužbom za pobunu, rekli su tužioci.

Predstavnici misije Irana pri UN-u nisu bili dostupni za komentar.

Alinedžad je rekla kako je Iran razbesnila davanjem publiciteta ženama u Iranu koje protestuju protiv zakona koji zahtevaju pokrivala za glavu, kao i izveštajima o Irancima ubijenim u demonstracijama 2019. godine.

Alinedžad je rekla kako su je iranski operativci više puta pokušali namamiti u Tursku uz pretnje i obećanja da će se sastati sa porodicom, rekla je.

Agenti FBI-ja upozorili su Alinedžad ranije ove godine da Iran planira da je otme, pa su je sa suprugom selili u niz sigurnih kuća dok su istraživali slučaj. Rekla je kako joj se još uvek vrti od čitanja optužnice.

„Ne mogu verovati da nisam sigurna ni u Americi“, rekla je.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar