Foto: EPA-EFE/Anna Moneymaker / POOL

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je novi plan pomoći od skoro 500 milijardi dolara za podršku privredi koja je teško pogodjena ograničenjima uvedenim u borbi protiv epidemije koronavirusa.

„To je dobra vest za mala preduzeća i dobra vest za radnike“, rekao je Tramp na ceremoniji potpisavanja u Beloj kući.

Ministar financija Stiven Mnučin, koji je govorio uz Trampa na predstavljanju novog paketa u Beloj kući, istaknuo je kako će država provoditi nadzor kako ta sredstva ne bi iskoristile veće firme.

Mnučin je istakauo i daTrampova vlada razmišlja o preuzimanju dela u američkim energetskim kompanijama, pogođenima pandemijom koronavirusa i ratom naftnim cenama.

Tramp je rekao da se razmišlja i o tome da vlada kupuje naftu unapred, kao i karte za avionske letove, kako bi pomogla tim sektorima.

Američki predsednik je na konferenciji odbacio ideju o finansijskoj pomoći američkoj poštanskoj službi ako ona ne poveća cene za svoju uslugu slanja paketa koju koriste Amazon i druge kompanije, tvrdeći da to ne želi učiniti da „ne uvredi“ Amazon.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vredan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim preduzećima pogođenim koronakrizom kao i bolnicama kako bi se mogle nositi sa velikim brojem teško obolelih u pandemiji koronavirusa.

Tekst o toj pomoći je u četvrtak usvojio Kongres SAD. Novi plan uključuje program zaštite plata koji podrazumeva davanje kredita malim preduzećima.

Predviđena je i bespovratna pomoć bolnicima kao i pomoć za blagovremeno otkrivanje koronavirusa.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar