Ursula fon der Lajen Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Dosadašnja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najverovatnije će uspeti sebi da obezbedi drugi mandat na toj poziciji, tvrde u Briselu, gde se reporter portala Nova.rs nalazi sa ekipom novinara iz Srbije. Iako je upravo Ursula fon der Lajen najbliža novom mandatu, odluka o tome zavisi od budućeg sastava Evropskog parlamenta (EP), ali i od odluke ključnih zemalja Evropske unije (EU), koje će prelomiti i doneti odluku da li će ona ponovo biti na čelu EK.

Da li će Ursula fon der Lajan još jednom sesti u fotelju predsednice Evropske komisije odlučiće nekoliko faktora. Prvi signal će stići već u nedelju uveče kada će biti objavljeni konačni rezultati izbora za EP. Sva istraživanja, ali i naši izvori u Briselu, tvrde da će Evropska narodna partija (EPP), koja je i prošli put kandidovala Fon der Lajen, ponovo biti najjača evropska grupa stranaka. Zbog toga se očekuje da će oni predložiti budućeg predsednika EK, što će sasvim izvesno biti Fon der Lajen.

Foto: Nova.rs

Misija Ursule fon der Lajen

Da situacija ipak neće biti tako jednostavna za nju, potvrđuju projekcije budućeg sastava Evropskog parlamenta. Očekuje se da će desnica ojačati, kao i da će formirati veći blok stranaka, što bi moglo da dovede Ursulu fon der Lajen u nezgodnju situaciju da pregovara sa njima. Situacija bi mogla da bude komplikovanija ako liberali ostvare veći pad nego na prethodnim izborima pre pet godina. Time Fon der Lajen ne bi imala dovoljan broj saveznika za većinu, koju je i prošlog puta jedva dobila – za svega devet glasova u EP.

Da sadašnja predsednica EK ne gleda samo u liberale kao saveznike potvrđuju i njene dosadašnje izjave. U aprilu, Fon der Lajen nije isključila saradnju sa grupom evroskeptičnih konzervativaca i reformista (ECR) i pridobila je podršku italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Ursula fon der Lajen Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

„Meloni je proevropskog opredeljenja, protivi se Putinu, ona je veoma jasna po tom pitanju, zalaže se za vladavinu prava, i, ako se bude držala toga, mi ćemo moći da sarađujemo“, rekla je nedavno Ursula fon der Lajen.

Sa druge strane, nemački premijer Olaf Šolc upozorio je da ne pokušava da obezbedi drugi mandat sa desničarskim partijama, što je za njega crvena linija.

Svima je jasno da će desnica jačati i da će zabeležiti uspeh u EP, stoga se traže saveznici na više adresa.

Više kandidata za poziciju predsednika EK

Ona nije jedina kandidatkinja za ovu poziciju, naprotiv. U proteklim mesecima, evropske partije su odabrale svoje kandidate za mesto predsednika Evropske komisije. Partija evropskih Socijalista kandidovala je Nikolasa Šmita, aktuelnog komesara za zapošljavanje i socijalna prava. Kandidatkinja evropskih Liberala je nemačka poslanica Mari-Agnes Štrak-Cimerman, Zeleni imaju dva kandidata – Teri Rajntke i Basa Ajkuta, dok partiju evropske Čevice predstavlja austrijski komunista Valter Bajer.

Foto: Philemon Henry / Sipa Press / Profimedia

Desničarske partije, ECR i ID, nemaju kandidate za predsednika EK  špicenkandidate), jer se protive tom sistemu izbora ove funkcije.

Tu dolazimo drugog faktora, koji je podjednako bitan kao i većina u EP. Predsednik EK predstavlja jednu od najmoćnijih osoba u briselskoj administraciju, pa se o njegovom postavljenu pitaju i šefovi najmoćnijih država članica, u prvom redu Francuska i Nemačka. Ako oni procene da je Ursula fon der Lajen parvi izbor, većina će gotovo izvesno to i usvojiti. Sa druge strane, ako najmoćnije države EU ne podrže Fon der Lajen, onda nije realno da ponovo bude na čelu EK.

I nakon prošlih izbora za EP ona nije bila prvi pik, već je u dogovoru ključnih zemalja predložena i na kraju izabrana. Pre pet godina je predložen Manfred Veber, ali on nije uspeo da dobije podršku svih država članica EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako je više evropskih porodica predložilo kanddidata za predsednika EK, izvori „Nove“ tvrde da nije realno da to bude neko iz Zelenih ili liberala, već neko iz ključnih političkih grupacija – narodnjaka (EPP) ili socijaldemokrata (S&D).

Pojedini poznavaoci prilika u EU tvrde da francuski liberali, čije „lice“ predstavlja predsednik te države Emanuel Makron, ne gledaju blagonaklono na ideju da Fon der Lajen dobije novi mandat na čelu Evropske komisije, o čemu je pisao portal European Western Balkan.

Ukoliko sve uzmemo u obzir, jasno je da Ursula fon der Lajen neće lako stići do novog mandatata u EK. U ovom trenutku, ona je i dalje favorit. Da li će to i ostati, videćemo najverovatnije već u nedelju uveče.

BONUS VIDEO Nikola Radišić iz Brisela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare